Gå direkt till innehåll
PEUGEOT 2008 DKR är redo för världens tuffaste rally

Pressmeddelande -

PEUGEOT 2008 DKR är redo för världens tuffaste rally

Kraftfull, muskulös och djuriskt aggressiv. Idag täcker Peugeot Sport av sin senaste skapelse - PEUGEOT 2008 DKR - som är redo att attackera den utmanande terrängen i det legendariska Dakarrallyt 2016. Bilen är längre, bredare och har mer prestanda än sin föregångare som gjorde debut i januari i år med stor framgång. Med en lika slagkraftig som ändamålsenlig design och en rad förbättringar under skalet är 2008 DKR mer än redo för världens tuffaste rally. Besten har redan visat prov på sin förmåga genom att kamma hem både guld- och silvermedaljen i China Silk Road Rally förra veckan med Stéphane Peterhansel and Cyril Despres bakom ratten på de två bilarna.

Stéphane Peterhansel, som har vunnit Dakarrallyt hela 11 gånger, ger sitt utlåtande:
- Jag har aldrig kört en snabbare bil!

Den extrema tävlingsbilen är frukten av ett fortsatt framgångsrikt samarbete mellan Peugeot, Total och Red Bull med det gemensamma målet att vinna Dakarrallyt 2016.

PEUGEOT 2008 DKR har utvecklats på en rad områden sedan bilen gick i mål i Buenos Aires vid senaste Dakarrallyt för sju månader sedan. Både det bakre och främre överhänget är mindre vilket gör bilen smidigare när hinder som sanddynor, floder och klippor ska korsas i det extremt tuffa rallyt. Även aerodynamiken har kraftigt förbättrats genom de omdesignade luftintagen på huven och taket som dessutom ger bättre kylning till motorn. Peugeots ingenjörer har studerat och testat varje millimeter på bilen och förbättringarna under karbonskalet kan bli avgörande för en seger – fjädringen är ännu mer effektiv på flera olika underlag, viktfördelning är optimerad och inte minst de nydesignade magnesiumfälgarna, som matchas av ultralätta däck från Michelin, bidrar till en betydelsefull viktbesparing. Under huven har V6-motorn på tre liter med dubbelturbo fått mer kraft och bättre prestanda.

Dakarrallyt körs genom tre länder, 9 000 utmanande kilometer, och startskottet går i början av januari 2016. Till dess ryter lejonet rejält när det hårdtestas i Marocko under hösten.


PEUGEOT 2008 DKR16 : Teknisk data

ENGINE
TypeCubic capacityNumber of valves

Position

Number of cylinders

Maximum power

Torque

Maximum revs

Top speed

Lubricant

V6 bi-turbo diesel 2,993cc24

Mid-rear

V6 (‘vee’ angle = 60°)

350hp

800 Nm

5,000rpm

200kph

TOTAL QUARTZ 10 W 50

TRANSMISSION
TypeGearboxLubricantTwo-wheel driveLongitudinally mounted six-speed manual sequential gearboxTOTAL 755 HPX 80 W 140
CHASSIS
TypeBodyworkTubularCarbon
SUSPENSION / BRAKES / STEERING
Suspension SpringsDampers

Travel

Anti-roll bars

Steering and brakes

DiscsRims

Tyres

Double wishbones Coil springs (one per wheel)Adjustable (two per wheel)

460mm

Front and rear

Hydraulic power steering

Hydraulic dual circuit, one-piece light alloy four-piston callipers

Front and rear vented discs front and rear

Front discs (diameter): 355mm

Rear discs (diameter): 355mm

Magnesium one-piece wheels (17 x 8.5)

Michelin 37/12,5x17

DIMENSIONS
LengthWidthHeight

Front overhang

Rear overhang

Wheelbase

Fuel tank capacity

4,284 mm2,200 mm1,794 mm

631 mm

653 mm

3000 mm

400 l

Ämnen

Taggar


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar, scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Verksamma i nästan 160 länder med 10 000 återförsäljare och verkstäder har märket stor spridning över hela världen. Efter drygt 200 år av stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. Det yngsta modellprogrammet någonsin, där bland andra sportiga 208 GTi och crossovern 2008 lanserats med stor framgång, samt helt nya 308, som fick mottaga den prestigefulla utmärkelsen « Årets Bil 2014 ». Hög kvalitet i såväl produkter som service, förfinad design och omsorg och en unik körupplevelse bidrar till den bilglädje varje Peugeot förmedlar.

Presskontakt

Ola Martinsson

Ola Martinsson

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 076 101 59 64

Relaterat material