Följ K.W. Bruun Autoimport

Le Mans 2011: Peugeot laddar för ännu en seger i 24-timmars

Pressmeddelande   •   Jun 06, 2011 20:33 CEST

Le Mans-banan är mytomspunnen och känd för att vara en av de tuffaste i världen. Allt kretsar kring Le Mans för teamet bakom segersuccén 2009, där Peugeot Total tog hem första- och andraplatsen med 908 HDi FAP. Nu står tre nya exemplar av succémodellen klara, redo att möta konkurrensen i världens mesta lopp.

- Hela vårt arbete byggs kring Le Mans-serien och vad som helst kan hända i 24-timmarsloppet – det är magiskt, det är en legend, en myt, säger Olivier Quesnel, chef för Peugeot Sport.

- Vi vet inte om det är vi eller våra motståndare som kommer stå för den bästa tiden och därmed avgå med segern, förrän i de första försöken och framför allt när starten går på lördag, berättar Bruno Famin, som är teknisk ansvarig för teamet.

De nya bilarna har förfinats och anpassats för att uppfylla de nya regelkraven 2011. Det märks bland annat genom förändringar i karossen i syfte att optimera aerodynamiken samt att man använder en speciell typ av däck som tagits fram i samarbete med Michelin. Den tidigare V12-motorn har bytts ut mot en 3,7-liters V8 som har vissa likheter med den föregående framgångsmotorn och har en prestanda på 550 hk. Arbetet med den senaste 908-versionen påbörjades direkt efter segern 2009 och den nya designen stod klar i juli samma år. I januari 2010 började man testa den nya V8-motorn i Peugeot Sports lokaler i Vélizy. Sex månader senare testades den nya bilen för första gången på PSA-gruppens testbana och har sedan dess genomgått 15 testlopp på sammanlagt 45 000 km.

De tre teamen, som har satts samman för att förverkliga Peugeot Sports mål, består av de absoluta toppnamnen i den här disciplinen. Förarna har genomgått omfattande tester och lagt ner mycket tid på att testa bilarna och har nu hunnit bli ordentligt sammansvetsade.

- De är alla utpräglade individualister, men de har en otrolig teamkänsla och går in för att vinna det här tillsammans, konstaterar Pascal Dimitri som är teamansvarig.

Efter deltävlingen på Sebring i mars och den på Spa i början av maj toppar nu Peugeot med 17 poängs försprång framför Audi och Peugeot-teamet ligger också i topp framför tvåan, Audi, med 8 poäng.

 

De tre teamen består av:

Team 1 – 908 nr 7

-       Alexander Wurtz, Österrike
-       Marc Gené, Spanien
-       Anthony Davidson, Storbritannien 

Team 2 – 908 nr 8

-       Franck Montagny, Frankrike
-       Stéphane Sarrazin, Frankrike
-       Nicolas Minassian, Frankrike

Team 3 – 908 nr 9

-       Sébastien Bourdais, Frankrike
-       Pedro Lamy, Portugal
-       Simon Pagenaud, Frankrike
 

Följ 24-timmarsloppet Le Mans direkt via Peugeot Sport’s WEB TV: http://www.peugeot-sport.com/fr/endurance/mediatheque.html?type=video

Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar, scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Med 10 000 återförsäljare och verkstäder i 160 länder får Peugeots spännande mobilitetslösningar spridning över hela världen. Efter 200 års stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. Peugeot lanserade 2010 RCZ - en skräddarsydd sportcoupé, iOn – en till 100 % elektrisk bil, 408 i Kina och tre nya modeller i Latinamerika. Den nyligen lanserade familje- och tjänstebilen Peugeot 508, en rymlig miljöbil i sedan- och kombiutförande, har blivit en riktig succé. Nästa modell på marknaden är världens första dieselhybrid 3008 HYbrid4.