Gå direkt till innehåll
Ännu ett spännande äventyr för Peugeot: Dakarrallyt

Pressmeddelande -

Ännu ett spännande äventyr för Peugeot: Dakarrallyt

Efter att ha krossat det gamla rekordet i backtävlingen Pikes Peak 2013, kraftsamlar återigen Peugeot Sport, Red Bull och Total för att anta ännu en spännande utmaning: Dakarrallyt.Det är 25 år sedan Peugeot deltog – och segrade - i rallyt och för att klara äventyret över 10 000 kilometer i tuffast tänkbara terräng, ställer teamet upp med förarna Carlos Sainz och Cyril Despres.

Peugeot brinner i allra högsta grad fortfarande för motorsporten och tävlingsavdelningen Peugeot Sport nöjer sig inte med fjolårets rekordslakt i Colorado, USA. Passionen för att utveckla bilar stimuleras bäst av nya utmaningar, och den nästa kan mycket väl vara den tuffaste av dem alla, det ökända Dakarrallyt.
– En naturlig satsning i kölvattnet av segern i Pikes Peak 2013, säger Peugeots vd Maxime Picat. Det var ett speciellt ögonblick som visade vad Peugeot Sport är kapabla till i samarbete med Total och Red Bull. Det var en vinst som gav oss vingar och motiverade oss att ta en närmare titt på vilken annan motorsportgren vi kunde gå in i tillsammans. Resultatet av den processen blev att ta oss tillbaka till Dakrarrallyt. 

Siktet är inställt på de öppna vidderna i Sydamerika som utgör fonden i världens tuffaste terrängrally. Teamets satsning påminner oundvikligen om en särskilt framgångsrik period, då man vann det legendariska ökenrallyt fyra år i rad från 1987 till 1990, först med 206 T16 Grand Raid och sedan den lika ikoniska 405 T16 Grand Raid. Många motorsportfans har outplånliga minnen från den tiden och än idag står sig fascinationen för dessa spektakulära bilar.

Den nya bilen, 2008 DKR, kommer göra sin debut i tävlingen som startar  januari 2015. Fler detaljer om bilen avslöjas närmast på bilsalongen i Peking den 20 april.
Föraruppställningen består av Dakar-vinnaren från 2010, Carlos Sainz, som med sin erfarenhet och expertis i att bistå med teknisk input blir värdefull tillgång för teamet, och den femfaldiga Dakar-vinnaren på två hjul, Cyril Despres, som väljer Peugeot för att starta en ny karriär på fyra hjul.
– Deras respektive bakgrunder kompletterar varandra perfekt, säger Bruno Famin, chef för Peugeot Sport. 

Båda förarna är ivriga att utforska sina bilar som utvecklats av samma team som utvecklade 208 T16 Pikes Peak. Att just 2008 valdes denna gång beror på att det är en crossover-modell som gör stor succé på marknaden.
–  Peugeot 2008 är en stark imagebärare på alla kontinenter. Det är vår senaste crossover och har visat sig vara en stor försäljningssuccé, och detta redan innan den lanseras Kina och Latinamerika. 2008 DKR framstod som det självklara valet.
Bruno Famin på Peugeot Sport fyller i:
–  Vi har byggt upp oerhörd kunskap av att konstruera rallybilar genom åren. Terrängrallyn skiljer sig visserligen åt från konventionella, men tillvägagångssättet och kunskapen som krävs är exakt de samma. Den kunskapen har vi definitivt.

Förberedelserna pågår för fullt och består även av några andra tävlingar fram till att det är dags för det Sydamerikanska äventyret, med start den 3 januari 2015. Ambitionen är att vinna rallyt, men satsningen sträcker sig längre än så.
–  Det här är del av en långsiktig strategi som sträcker sig över flera år, säger Maxime Picat, vd för Peugeot.

Ämnen

Taggar


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar,scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Verksamma i nästan 160 länder med 10 000 återförsäljare och verkstäder har märket stor spridning över hela världen. Efter drygt 200 år av stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. Det yngsta modellprogrammet någonsin, där bland andra sportiga 208 GTi och crossovern 2008 lanserats med stor framgång, kompletteras nu av helt nya 308, som vunnit priset « Årets Bil 2014 ».Hög kvalitet i såväl produkter som service, förfinad design och omsorg och en unik körupplevelse bidrar till den bilglädje varje Peugeot förmedlar.

Presskontakt

David Lindahl

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 0733 12 56 58
Ola Martinsson

Ola Martinsson

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 076 101 59 64

Relaterat material