Gå direkt till innehåll
Sverigepremiär för Peugeot 2008 - kompakt, tuff och robust crossover

Pressmeddelande -

Sverigepremiär för Peugeot 2008 - kompakt, tuff och robust crossover

Nu är det premiär för nya Peugeot 2008 hos alla Peugeot-återförsäljare i landet. Efterfrågan har varit så stor i hela Europa att Peugeot redan fördubblat produktionstakten från 5000 till 10000 bilar per månad. I 2008 kombineras sportiga köregenskaper med ett robust utseende tack vare höjd markfrigång, hasplåtar och skyddslister runt om. En innovativ och intuitiv förarmiljö med exklusiva materialval utmärker också 2008 och intresset är redan mycket stort från de svenska bilköparna. Grundversionen Peugeot 2008 1,0 VTi har en riklig standardutrustning och kostar från 149 900 kr.

Peugeot 2008 utmärker sig genom sitt kompakta yttre, samtidigt som kupén är överraskande rymlig. Crossoverkonceptet erbjuder det bästa från flera olika bilkategorier som suv, mpv och kombi. Modellen har sin tekniska grund i den hyllade småbilen 208. Axelavståndet är intakt, men karossen är 20 centimeter längre, totalt 4,16 meter. Hög markfrigång (16 cm) ger förbättrad framkomlighet och förarens har god överblick tack vare den upphöjda sittpositionen. Bilen är 10 centimeter högre jämfört med 208, totalt 1,57 meter hög.

Trots det kompakta formatet lyckas Peugeot skapa körkänsla från en större bil tack vare ett anpassat chassi med vidare spårvidd. De väl tilltagna hjulhusen rymmer upp till 17 tum stora fälgar, som kan fås i matt eller blank finish. Den kraftfulla attityden förstärks med de grövre stötfångarna och de markerade dörrtrösklarna. Hasplåtar i rostfritt stål fram och bak samt skyddslister på dörrarnas nederkant skyddar också effektivt karossen vid körning utanför asfaltsbeläggningen.

Samtidigt som det trendriktiga utseendet uppvisar stryktålighet är bilen lika naturlig i stadstrafik och passar därför alla typer av kunder. Bilköparna är rörliga i sina vanor och beteenden och söker därför en mångsidig bil. Krav som 2008 är konstruerad för att bemöta.

Peugeot 2008 är en global bilmodell som är designad för sända rätt image utåt, samtidigt som egenskaperna förenklar tillvaron genom praktiska finesser. Crossovermodellen är ett viktigt led i märkets offensiva strategi att växa internationellt.

Läcker och påkostad interiör

Upphöjda och LED-belysta mätartavlor, exklusiva materialval och stor pekskärm bidrar till en förstklassig och innovativ förarmiljö.

Stora glasytor ger bra ljusinsläpp i kupén och det generösa panoramaglastaket, som sträcker sig hela vägen till bakluckan, ger känslan av rymd när man färdas i 2008. Till den luftiga känslan bidrar även ljusdekoren, som har ägnats stor omsorg. Bland annat omges panoramaglastaket av ett stämningshöjande LED-sken.

Tack vare stort fokus på ergonomin i allt från instrumentering och reglage till materialval och detaljomsorg, blir färden stimulerande för såväl föraren som passagerarna. Den sju tum stora multifunktionsskärmen har ett enkelt gränssnitt som förenklar användningen av ljudanläggningen (radio, USB, Bluetooth-streaming) och navigationssystemet. Pekskärmen är standard från utrustningsnivå Active och uppåt. Integrerad navigation kan väljas till för prisvärda 4 900 kronor.

Stort flexibelt utrymme

Med ett axelavstånd på 2,54 meter och en mycket välplanerad kupé ryms fem åkande och deras bagage. Benutrymmet i baksätet är generöst tack vare framstolarnas tunna utformning av ryggstöden. Höjden är likaså väl tilltagen. In- och ursteg förenklas av den vida öppningsvinkeln på bakdörrarna. Baksätespassagerarna kan komma åt bagageutrymmet även under färd genom att öppna den främre delen av det tvådelade insynsskyddet.

Enligt god Peugeot-tradition finns ett stort antal förvaringsfack, med en sammanlagd volym på 24 liter. Bagageutrymmet är lättillgängligt via en stor rätvinklig öppning med låg lasthöjd, bara 60 centimeter hög och dessutom skyddad av en list i rostfritt stål. Bagageutrymmet sväljer 360 liter eller upp till 1 194 liter om baksätets ryggstöd fälls, vilket kan göras i 60/40-konfiguration. På vardera sidan av bagageutrymmet finns extra förvaringsutrymmen och ytterligare ett under lastgolvet på 22 liter.

Närvarande köregenskaper

Peugeot 2008 är den första högbyggda crossovern med lika vassa köregenskaper som en konventionell halvkombi. Föraren har mycket god sikt från den upphöjda sittpositionen och instrumenten sitter högt placerade i det naturliga synfältet ovanför ratten. Själva ratten är liten, utformad som den i 208, och styrningen förmedlar mycket känsla genom att vara direkt och ge precis information till föraren. Samtidigt har den entusiasmerande körupplevelsen inte gått ut över åkkomforten. Stor vikt har lagts vid att passagerarna åker så bekvämt som möjligt.

Även stadslivet ter sig okomplicerat med 2008. En parkeringsassistans kan aktiveras via pekskärmen som med hjälp av ultraljud uppmäter fickparkeringsytorna på vänster eller höger sida om vägen. Park Assist parkerar sedan bilen automatiskt med den elektriska servostyrningen. Föraren behöver endast övervaka manövern. Systemet hjälper även till att manövrera ut från parkeringsfickan, även i backe, tack vare Hill Assist-funktionen.

Säkerhet på högsta nivå

God ergonomi är första ledet i fordonssäkerhet. Den intuitiva placeringen av instrument och reglage i 2008 har utvecklats för att föraren ska kunna ha god kontroll övar alla skeenden och funktioner. Den lilla ratten och de högt placerade instrumenten minskar den tid som krävs för att få information. Den sju tum stora pekskärmen minimerar antalet moment till ljud- och navigationssystem. Peugeot 2008 erbjuder tack vare sin exceptionella väghållning och design genomgående hög aktiv säkerhet.

Farthållare och fartbegränsare är standard på alla versioner, liksom antisladdsystem (ESP) som inkluderar antispinnfunktion (ASR), stabilitetskontroll (CDS), nödbromsassistans (EBA) och elektronisk bromskraftsfördelning (EBD). Karosstrukturen är uppbyggd för optimal deformation i händelse av en kollision. Den deformerbara karosstrukturen har en främre ”krockbåge” av aluminium som tar upp krockkrafter effektivt. De åkande skyddas av sex krockkuddar totalt, två främre, två på sidorna och två gardiner. Den främre passagerarkrockkudden är urkopplingsbar och de bakre ytterplatserna är utrustade med Isofix-fästen.

Effektivt motorprogram

Genom att utnyttja lättviktsutförandet (tjänstevikt från 1 210 kg), den aerodynamiska designen och breda motorurvalet kan bränsleförbrukningen hållas så låg som 3,8 l/100 km och ett koldioxidutsläpp på 98 gram koldioxid per kilometer.

Gediget kunnande och högteknologi inom PSA-gruppen innebär Stop&Start, e-HDi-dieselmotorer och en ny generation 3-cylindriga bensinmotorer. Peugeot 2008 är ledande i sitt segment vad gäller motorteknik genom att framgångsrikt kombinera miljöeffektivitet med körglädje.

Fyra motoralternativ kommer att erbjudas på den svenska marknaden, två bensinare och två dieslar. Automatiserad sexväxlad MCP-växellåda kan kombineras med dieselmotorn.

1,2 VTi bensin 60 kW (82 hk), 118 Nm, 5-växlad manuell, 115 g/km

1,6 VTi bensin 88 kW (120 hk), 160 Nm, 5-växlad manuell, 135 g/km

1,6 e-HDi diesel 68 kW (92 hk), 230 Nm, Stop&Start, 5-växlad manuell, 103 g/km

1,6 e-HDi diesel 68 kW (92 hk), 230 Nm, Stop&Start, MCP 6-växlad aut, 98 g/km

1,6 e-HDi diesel 84 kW (115 hk), 270 Nm, Stop&Start, 6-växlad manuell låda, 106 g/km

Modellprogram

2008 erbjuds i fyra utrustningsnivåer, Access, Active, Allure och Feline. Instegsversionen 2008 Access kommer med 1,2-liters bensinmotor på 82 hästkrafter. Den mest välutrustade modellen blir 2008 Feline med 1,6 e-HDi dieselmotorn på 115 hästkrafter.

Urval av standardutrustningen i de olika versionerna

Access: Mattsvarta lister vid sidofönstren, färganpassade backspegelhus, LED-lampor bak, LED-signaturljus fram, takbågar i aluminiumlook, ESP, 6 krockkuddar, elfönsterhissar fram, elinställbara och eluppvärmda sidobackspeglar, höjdjusterbar förarstol, yttertemperaturmätare, färddator, farthållare med fartbegränsare, AC, mm.

Active utöver Access: Digital multifunktionsskärm (pekskärm) med Bluetooth för telefon- och musikstreaming, radio, USB & AUX ingång, 6 högtalare, Hill Assist (ej 1,2), kylt handskfack, läderklädd sportratt med multifunktionsknappar, växelspaksknopp i aluminium.

SKY Paket: Panoramaglastak, navigation och 16 tums aluminiumfälgar kostar 3 900 kr.

Allure utöver Active: Kromade lister vid sidofönstren, kromade backspegelhus, hasplåt i aluminium fram och bak, instegslist i krom, kromade ribbor i grill, dimljus med kurvfunktion, Grip Control, parkeringsradar bak och el-infällbara sidospeglar, automatiskt avbländbar backspegel, regnsensor, lastöglor och bagagenät i bagageutrymme, LED-slingor i tak, passargerarstol justerbar i höjdled, tvåzons klimatanläggning (ACC).

SKY Paket: Panoramaglastak, navigation, parkeringsassistans med parkeringsradar fram och bak kostar 900 kr.

Feline utöver Allure: Aluminiumpedaler, sportstolar, mörktonade bakrutor, panoramaglastak med elektriskt soljalusi och LED-belysning, navigation i färg integrerad med pekskärm.

Tillvalsutrustning för alla smaker

Ett stort urval av tillvalsutrustning och utrustningspaket kan kompletteras till den redan rikliga standardutrustningen. För att göra sin 2008 personligare kan exteriör och interiör individualiseras med hjälp av stylingsortimentet Downtown. Med hjälp av olika dekaler i svart eller mer vågat – gult, rosa eller orange – kan grillen, takbågarna, dekoren på bagageluckan och sidospegelkåporna ändra utseende. På de specialdesignade 17-tumsfälgarna erbjuds karossfärgmatchade hjulnav. Inuti är det möjligt att få ett annat utseende på bland annat mittkonsolen, ventilationsmunstyckena och dörrhandtagen. Även en rad praktiska tillval som in/utfällbar dragkrok, cykel- och skidställ finns tillgängliga.


Ladda ner högupplösta foton på Peugeot 2008 på www.mynewsdesk.com/se/pressroom/peugeot


Ämnen

Kategorier


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar, scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Med 10 000 återförsäljare och verkstäder i 160 länder får Peugeots spännande mobilitetslösningar spridning över hela världen. Efter drygt 200 års stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. Peugeot lanserade 2011 familje- och tjänstebilen Peugeot 508 - en rymlig miljöbil i sedan- och kombiutförande - som blivit en riktig succé i hela Europa och Kina, iOn – en till 100 % elektrisk bil, 408 i Kina och tre nya modeller i Latinamerika. 2012 lanserades banbrytande modeller såsom världens första dieselhybrid 3008 HYbrid4, 508 RXH och nya generationens småbil - Peugeot 208. I år är det dags för läckra 208 GTi och crossovern Peugeot 2008.

Presskontakt

David Lindahl

David Lindahl

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 073 312 56 58
Ola Martinsson

Ola Martinsson

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 076 101 59 64