Gå direkt till innehåll
Peugeots nya FRACTAL berör alla sinnen

Pressmeddelande -

Peugeots nya FRACTAL berör alla sinnen

När dörrarna öppnas till den 66:e bilsalongen i Frankfurt i mitten av september kommer publiken att få känna, se och även höra PEUGEOT FRACTAL. Det är en kompakt och eldriven 2+2 roadster som demonstrerar utvecklingen av Peugeot i-Cockpit® som lanserades i 208 under 2012 och som redan vunnit över 1,8 miljoner människors hjärtan. I FRACTAL har den innovativa interiören gjorts ännu mer intuitiv genom att beröra ännu ett sinne, nämligen hörseln.

I FRACTAL omsluts bilens avantgardistiska design av digitala ljud som förstärker körupplevelsen och hjälper föraren. Ljuden är placerade och designade utifrån vetenskapliga studier om hur människan påverkas positivt av ljud. Det avancerade 9.1.2-ljudsystemet reagerar, förutom på andra trafikanter, också när dörrarna öppnas med en Smart Watch. Då strömmar musik av den kända ljuddesignern Amon Tobin ut från de totalt 13 högtalarna i FRACTAL.

När Peugeot drar skynket av FRACTAL i montern på IAA i Frankfurt får vi se en iögonfallande 2+2-sitsig öppen roadster med tygsufflett som är designad av Peugeots formgivare. Vi får också höra den. Konceptbilen avslöjar märkets innovativa tankar kring att använda alla sinnen under bilkörningen för att förstärka upplevelsen och hjälpa föraren i olika situationer. Alla ljud är designade utifrån vetenskapliga studier om hur örat fungerar och hur vi uppfattar olika ljud och de är strategiskt utplacerade i bilen. Framtidens Peugeot i-Cockpit®, som visas i FRACTAL, använder hörseln som komplement till synen och känseln. Det gör bilupplevelsen ännu mer intuitiv, inspirerande och njutningsfull.

-Det är första gången som en konceptbil integrerar ljud i så hög omfattning. PEUGEOT FRACTAL är också en materialinnovatör. 80 procent av interiören är gjord i 3D, vilket förstärker akustiken. Genom att tillämpa nya generationens design uppnår vi en mycket hög effektivet och hållbarhet för framtiden, säger Matthias Hossann, chef för konceptuell design hos Peugeot.

Peugeots ljudlaboratorium och FOCAL, som är ledande inom elektroakustiska ljudsystem, har tillsammans designat ett innovativt 9.1.2-ljudsystem med 13 högtalare och ”baslådor” i stolarnas ryggstöd, som ger en musikalisk upplevelse utöver det vanliga. FRACTAL är en rullande musikbox som på ett intuitivt sätt förmedlar information till föraren genom akustiken.

Peugeot har, tillsammans med den brasilianska ljuddesignern Amon Tobin, utvecklat varje detalj i interiören och exteriören i FRACTAL för att bilen ska bli ett med staden. Fotgängare blir varse om att FRACTAL befinner sig på vägen med hjälp av ljud, men också genom LED-lamporna i olika ljussignaturer fram och bak och de rullande riktningsindikatorerna. För att uppnå optimal akustik rullar FRACTAL på specialutvecklade däck som harmonierar med ljudvågorna och interiören är gjord i ljudabsorberande material som till 80 procent är tillverkat i 3D. Interiören är innovativ och inspirerad av Skandinavisk design i de många och läckra detaljerna. Det finns tre färgskärmar i FRACTAL, varav en i det lilla baksätet, som ger de åkande information som underlättar vardagen.

Designen är inspirerad av konserthus världen över och högtalarna är strategiskt utplacerade i cockpit för att uppnå de ljudeffekter som örat kan uppfatta. Vardagslivet underlättas också genom att Samsung Gear S Smart Watch levererar information om batteriets laddstatus, kupétemperatur och var bilen befinner sig. Dessutom öppnas dörrarna med hjälp av klockan och förarens uppmärksamhet förstärks genom att öppningsceremonin förgylls av ljuv musik som strömmar ut ur de 13 högtalarna i bilen.

PEUGEOT FRACTAL är kompaktare än storebror 208 och mäter 3,81 meter på längden och 1,77 meter på bredden. Det är en smidig och mycket lättkörd stadsbil med kort överhäng fram och framförallt bak på sammanlagt 0,52 meter. Tack vare den variabla luftfjädringen kan FRACTAL anpassa sig till olika typer av terräng. Med sju centimeters markfrigång optimeras aerodynamiken och batteriets räckvidd vid motorvägskörning medan det högsta läget på 11 centimeter kan komma väl till pass i stadsmiljö.

Körglädjen i FRACTAL intensifieras av dess eldrift som ger ett omedelbart och konstant vridmoment. Drivlinan består av två elmotorer som är placerade på fram- och bakaxeln, vilket ger fyrhjulsdrift. Elmotorerna levererar totalt 204 hästkrafter och får sin kraft från ett batteripaket av litiumjontyp som är placerat i kardantunneln, vilket centrerar bilens vikt och ger en låg tyngdpunkt. Med hjälp av den variabla luftfjädringen kan räckvidden nå upp till 45 mils körning.

Den 1000 kilo lätta FRACTAL accelererar från 0 till 100 km/h på 6,8 sekunder och från stillastående till 1 000 meter tar det 28,8 sekunder.

FRACTAL kommer med säkerhet dra blickarna till sig på bilsalongen i Frankfurt som slår upp portarna för allmänheten den 17 september. Förutom den intressanta ljud- och materialstudien med interiör i 3D, senaste generationen i-Cockpit®, två starka elmotorer och ett rejält ljudsystem för modellen tankarna till en framtida coupé med elektrisk drivlina från Peugeot.

Ämnen

Taggar


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar, scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Verksamma i nästan 160 länder med 10 000 återförsäljare och verkstäder har märket stor spridning över hela världen. Efter drygt 200 år av stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. Det yngsta modellprogrammet någonsin, där bland andra sportiga 208 GTi och crossovern 2008 lanserats med stor framgång, samt helt nya 308, som fick mottaga den prestigefulla utmärkelsen « Årets Bil 2014 ». Hög kvalitet i såväl produkter som service, förfinad design och omsorg och en unik körupplevelse bidrar till den bilglädje varje Peugeot förmedlar.

Presskontakt

Ola Martinsson

Ola Martinsson

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 076 101 59 64

Relaterat material