Gå direkt till innehåll
Peugeot på Stockholm Lifestyle Motorshow: Premiär för 208 GTi, nya RCZ och läckra konceptet RCZ R

Pressmeddelande -

Peugeot på Stockholm Lifestyle Motorshow: Premiär för 208 GTi, nya RCZ och läckra konceptet RCZ R

På Stockholm Lifestyle Motor Show, som slår upp portarna imorgon, är det premiär på svensk mark för märkets senaste läckra GTi-modell, Peugeot 208 GTi. 

Våren 2012 förnyades småbilsklassen med Peugeot 208. En banbrytande modell med helt ny interiördesign, lägst förbrukning och modern digital teknik. Under våren är det Sverigepremiär för värstingen i modellutbudet, nya läckra Peugeot 208 GTi, som samtidigt är ett kärt återseende och en blick framåt.

Utsökt design står också i centrum i nya RCZ och den läckra konceptbilen RCZ R som är byggd i mattsvart och koppar med 260 hk under huven. Den senare går att avnjuta i Peugeots monter på mässan och nya RCZ återfinns självklart på catwalken där Moderådet har trendvisning av marknadens läckraste bilar.


208 GTi - en legend återuppstår
Peugeot har för alltid skrivit in sig i motorsporthistorien med mängder av tävlingsframgångar. Dessa gener kom väl till pass i skapandet av en modern, högpresterande GTi-modell. Målet var enkelt: en lekfull och chic sportmodell, en modern tolkning av den klassiska Peugeot GTi-legenden. Peugeot 208 GTi var skapad!

Siktet är inställt på individualister med höga anspråk: 208 GTi bjuder sofistikerade material- och färgval. Exteriörens design är omisskännlig tack vare den karaktäristiska hållningen och en ökad spårvidd. Dessutom karossattiraljer som understryker kraftfullheten hos den nya tredörra rsmodellen.

En hastig blick räcker för att slå fast att det här är en bil som är både sportig och förfinad. De unika kulörerna som pryder 208 GTi, inklusive dess speciella spoiler, bakkjolens och avgasrörens utformning vittnar om att detta är en unik modell. Den kromade listen i sidorutornas nederkant avrundas med en accent i form av ett emblem som är en hyllning till klassiska 205 GTi. Där återfinns GTi-logotypen i blankt krom med röda inlägg.

Oavsett vilken exteriörkulör som valts finns de röda accenterna på bromsoken, i grillens underkant samt i Peugeotnamnet på såväl baklucka som i grillen. Den blanksvarta grillen med kromade inlägg skapar ett målflaggsrutigt mönster i 3D-effekt. Helheten framhävs av detaljer som de kromblanka dimljusinramningarna, grillens överdel samt ytterspeglarna.

Den senaste strålkastartekniken skapar en tydlig ljussignatur med LED-lampor för såväl blinkers som varselljus – och de ramar in helljuset så att det påminner om pupillen i ett kattöga. GTi-grillen utstrålar kraft med blanksvart utförande och inlägg av krom – inspirerat av den klassiska målflagga alla motorsportentusiaster känner till. Grillens nedersta ribba förkunnar stolt bilens ursprung i form av den franska flaggan. Grillens ribba och nedre delen av stötfångaren bak är lackerade i blanksvart och skapar på så sätt kontrast mot den övriga karossfärgen.

På både ut- och insidan är 208 GTi dekorerad med röda färgklickar. De precisionsskurna, klarlackerade 17-tumsfälgarna är också utsmyckade i rött, liksom insidan på de dubbla avgasrören och märkesemblemet i grillen. Logotypen "GTi" på de bakre sidostolparna är en hälsning till föregångaren, den legendariska 205 GTi.

Stor vikt har även lagts vid att skapa ett bekvämt passagerarutrymme – det framgår så snart dörren öppnas och man möts av den aluminiumklädda tröskeln med Peugeot-namnet inpräglat. Mörka kulörer skapar atmosfär, liksom de halvläderskodda sportstolarna, de röda GTi-specifika detaljerna, den läderklädda ratten, växelspaksdamasken och handbromsspaken. Instrumentgruppen är monterad högt och påminner om strålkastarnas utformning med mätartavlorna inramade av matta krominfattningar belysta bakifrån med LED-teknik.

I kupén skapar den speciella sömnaden på den läderklädda ratten och växelspaken, dubbelsömmarna på stolarna och LED-bakgrundbelysningen av mätartavlorna en avgjort sportig atmosfär som går i rött.

Bakom den lilla ratten i den skålade förarstolen har föraren full kontroll över både instrumentering och väg och blir snabbt ett med bilen, som bland annat tack vare det kompakta, lätta utförandet har en enastående exakt väghållning. Spårvidden är ökad med 10 millimeter fram och 20 bak och en mot taket anpassad bakre spoiler skapar det marktryck som krävs. Optimal bromskapacitet levereras av de fyra skivorna, med 302 millimeters diameter fram och 249 mm diameter bak. Bromsoken är förstås också rödlackerade.

Framstolarna ger utmärkt stöd tack vare såväl utformningen som klädseln. Säkerhetsbältena är svarta med röda fästen. Pedalstället av aluminium är perfekt positionerat och skapar tillsammans med den ställbara ratten av perforerat läder samt växelspaksknoppen av aluminium en naturlig körställning. De svarta mattorna med röda sömmar håller högsta kvalitet.

Föraren i 208 GTi får en vass körupplevelse tack vare det spänstiga chassit. Fjädrar, kalibreringen av stötdämparna, krängningshämmarna och den förstärkta främre hjälpramen liksom den bakre tvärbalken bidrar tillsammans med modellspecifika hjul till perfekta köregenskaper.

208 GTi är pigg och reaktionssnabb och ger högsta precision i kvicka kurvkombinationer. Den uppstyvade styrningen bidrar tillsammans med den främre hjulupphängningen till perfekt “feedback” från vägen till föraren. Även den bakre hjulupphängningen är anpassad för högsta säkerhet och aktiv körning.

17-tumsfälgarna med däck i dimensionen 205/45 rymmer 302 millimeter stora ventilerade bromsskivor fram och 249 millimeter bak.

För 208 GTi finns bara en tänkbar motor, Peugeots RCZ 200, som alltså är en turboladdad 1,6-liters bensinmotor på 200 hk. I kombination med en 6-växlad manuell låda bidrar detta kraftpaket till den körglädje som bilens namn förpliktigar. 1,6 turbomotorn (147 kW) avslöjar sig genast tack vare det vidareutvecklade avgassystemet. Ljudet är lovande och lockande vid alla varvtal. Den sexväxlade tätstegade manuella lådan bidrar till att motorns fulla potential kan utnyttjas. Det maximala vridmomentet är rejäla 275 newtonmeter, vilket medför att 208 GTi kan accelerera från 0 till 100 km/h på mindre än sju sekunder och klara sprinten 0 - 1 000 meter på 27 sekunder. Accelerationen på höga växlar är inte mindre imponerande: 80–120 km/h på mindre än sju sekunder på femte växeln.

Bidragande till dessa fina prestanda är också omfattande viktbesparingar: 208 GTi väger bara 1 160 kg och släpper endast ut 145 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning.

Sammantaget en lekfull sportbil – lika kraftfull som säker och med ett eggande motorljud. Dessutom en praktisk halvkombi. 208 GTi är en bil som förgyller varje dag för sin ägare – och som tack vare ett (urkopplingsbart) antisladdsystem (ESP) ger körning med hög säkerhetsnivå.

Det är Sverigepremiär för Peugeot 208 GTi hos alla Sveriges återförsäljare lagom till försommaren.

Nya Peugeot RCZ: kraft möter passion
Peugeot uppdaterar den populära sportcoupén RCZ. Källan till drömmar och upplevelser har fått ökad exklusivitet och attraktionskraft.

Sportig, elegant och sensuell; den nya designen förmedlar bilens läckra linjespel och kraft, förstärker premiumkänslan samt tydliggör kopplingen till resten av Peugeot-familjens formspråk. Ett flertal nya färger och materialval innebär att RCZ - köparen kan individualisera sin bil mer än någonsin.


Dessutom blir RCZ kvickare än någonsin. Nya 1,6 Turbo med 260 hk, förhandsvisad som konceptbilen RCZ R, blir värstingen i modellutbudet.

Det var på Frankfurt Motor Show 2007 som konceptbilen visades. Mottagandet blev minst sagt positivt och ganska omgående togs beslutet att sätta RCZ i produktion. Redan i apr il 2010 blev drömmen verklighet, på bara lite drygt två år lyckades Peugeots målmedvetna expertis slutföra projektet.  


Bilen blev en tydlig avsändare för Peugeots uttryck MOTION & EMOTION.

Emotionell effekt
RCZ har tack vare sin starka design blivit eftertraktad och sålt i stora volymer. Den har lyckats bra i biltidningars tester och dessutom rönt framgångar inom motorsport. Den har tack vare blandningen av spännande design och god prestanda vunnit ett flertal priser från allmän publik och fackpress i flera länder.

Under 2010 togs en 200 hästkrafter stark version av dieselmotorn HDi FAP fram för tävlingsbruk. Med den drivlinan har RCZ vunnit D1T-klassen (1 700 till 2 000 cm3, diesel) två gånger i det supertuffa 24-timmarsloppet på Nürburgring.

Under 2012 lanserade Peugeot Sport modellen RCZ Racing Cup 1.6 Turbo, en bensindriven tävlingsbil med 250 hästkrafter i sprintrace-utförande och 260 hästkrafter för långlopp.
I Frankrike och Italien körs mästerskap med ett 20-tal bilar på startlinjen. Fler europeiska länder är i uppstartsfasen, som Danmark, Spanien och Tyskland. Och det har även blivit framskjutna positioner i SP2T-klassen (bensinturbo mindre än 1 600 cm3) vid 24-timmarsloppet på Nürburgring.

Ökad emotionell effekt
Ägarna av bilar i coupésegmentet är entusiaster med smak för starkt formspråk, sportiga köregenskaper och sist men inte minst tekniska innovationer. Man letar efter de senaste, mest spännande lösningarna i det radikala coupésegmentet. Därför är det viktigt att hänga med i svängarna och kunna erbjuda de allra senaste trenderna.

Stärkt av den initiala succén tar Peugeot, bara tre år efter introduktionen, nästa steg för RCZ. Genom att låta modellen ta del av märkets senaste distinkta linjer knyter man samman märkesidentiteten ännu tydligare till signaturen MOTION & EMOTION.

En svepande och kraftfull design
Föryngringen av RCZ märks tydligaste i designen. Redan på de första teckningarna ville man medvetet ge bilen en modernare stil, ännu mer exklusiv och unik än den utgående generationens.

Den helt nya fronten, sportig och svepande i linjerna, samspelar perfekt med de kraftfulla bakre hjulhusen och det karaktäristiska ”dubbel-bubbel-taket”. Den nya synergin mellan fram- och bakparti ger en kaross med ett helt nytt uttryck. De nya linjerna på motorhuven ger intrycket av att området blivit mer kompakt. På huven sitter också, precis som på övriga Peugeot-modeller, det nya emblemet med ett lejon vars yta växlar från blank krom till mattborstat.

Det övre luftintaget, nu mer subtilt och elegant, fylls av två mattborstade kromribbor som är formade likt bladen på samurajsvärd. Den nya grillen kompletteras med ett nedre luftintag som flankeras av effektfull signaturbelysning som syns såväl dag som natt. Ljusarrangemangen består av sex stycken LED-lampor formade likt klor. Lamporna sitter bakom rökfärgade linser som elegant smälter in i den blanksvarta omgivningen. Nya RCZ blandar moderna linjer med tekniska linjer, såsom strålkastarnas. De nya lamphusen kommer i två versioner; aluminiumfärgade för halogenstrålkastarna och titanfärgade för versioner med Xenon och kurvljus. De nya linjerna ger samtidigt bilen en ny hållning. RCZ sitter lågt över hjulen, som om den hukar och gör sig redo för att hoppa iväg längs asfalten. 

En exklusiv atmosfär tillägnad föraren
I kupén sätts föraren i en sportigt professionell omgivning. Instrumentpanelens svepande linjer svarar upp mot exteriörens lika karaktäristiska former. Hela panelen har en mjuk och tekniskt spännande yta. Användandet av exklusiva material från premiumsegmentet i kombination med eleganta former ger en trivsam atmosfär. 

Interiören har vidareutvecklats för att öka kvalitetskänslan, in i minsta detalj. Ett par detaljer:

- Växelspaken inramas av en dekorlist i högblankt svart utförande.

- Armstöden på dörrsidorna har fått en läderklädd yta.

- Aluminiumdetaljer markerar övergången mellan instrumentpanel till mittkonsol (på bilar med läderklädsel).

Praktisk till vardags
RCZ har alltid varit praktisk, med för segmentet ovanligt väl tilltagna förvaringsutrymmen. Bagageutrymmet sväljer hela 384 liter, samt ytterligare (30 liter) under lastgolvet. Fälls baksätets ryggstöd maximeras lastvolymen till 760 liter.

Modemedveten exklusivitet
Uppdateringen av RCZ omfattar även ett utökat utbud av tillval för dem som vill skräddarsy sin RCZ genom att göra den mer personlig och unik.

Nya RCZ har många spännande tillval:

- En grill med blanksvarta ribbor i stället för krom ger bilen ett helt annat ansikte.

- Tre olika takbågar: utöver Aluminium (standard) och Sand tillkommer nu Mattsvart.

- Black Pack, ett paket där den svarta grillen och de svarta takbågarna får sällskap av svarta bromsok och svarta backspegelhus. Tillvalen finns även tillgängliga individuellt.

- Tre nya dekaler: en blanksvart dekal som löper längs mitten på hela bilen, grå och röd dekal tvärs över trösklarna med texten RCZ, eller silverfärgad remsa som löper längs hela bilen off-set.

- Takpanelen i kolfiber erbjuds nu som blank eller matt.

- 9 aluminiumfälgar, två nya modeller:

- Standardfälgen på 18-tum erbjuds i tre färger: Original (standard), Dark Grey (tvåtonslack) eller Full Pirit Grey (mellangrå).
- 19-tumsfälgen Sortilège erbjuds i två färger:  Midnight Silver (mörkgrå) eller Matt Black Onyx.

- Två nya 19-tumsfälgar: Technical, tvåtonsfärgad fälg i modern skulptural design som erbjuds i de två olika färgerna Grey (mörkgrå) och Hephas (mellangrå).

RCZ erbjuds med åtta olika karossfärger, varav två är nya. Till Vit Opale, Vit Nacré, Svart Pearl Nera, Grå Sidobre, Grå Haria och Blå Tuanake läggs nu Brun Guaranja och Röd Erythree.

Bibehållen dynamik och effektivitet
Med fokus på låg vikt, noga uträknad aerodynamik och modern motorteknik har RCZ etablerat sig som en innovativ syntes mellan prestanda och respekt för miljön.

Moderna och klimatsmarta motorer
Utbudet av effektiva motorer, både vad gäller prestanda och förbrukning, omfattar följande maskiner:

- 2,0 HDi FAP 120 kW (163 hk) Euro 5, 340 Nm, 6-växlad manuell

CO2: 139 g/km och 5,3 l/100 km

- 1,6 Turbo 115 kW (156 hk) Euro 5, 240 Nm, 6-växlad manuell

CO2: 149 g/km och 6,4 l/100 km

-1,6 Turbo 115 kW (156 hk) Euro 5, 240 Nm, 6-växlad automat

CO2: 168 g/km och 7,3 l/100 km

-1,6 Turbo 147 kW (200 hk) Euro 5, 275 Nm, 6-växlad manuell

CO2: 155 g/km och 6,7 l/100 km.  

På den svenska marknaden marknadsförs den sistnämnda versionen med en vridstark turbomotor med 200 hk.

Körglädje och precision
RCZ ger uttryck för all den expertis inom väghållning som ryms inom Peugeot. Bilen tar alla krav på körning med precision och körglädje till den högsta nivån inom Peugeot-familjen. I RCZ förstärks förarens alla sinnen.

RCZ har MacPherson framvagnsupphängning och halvstel axel bak med anpassade inställningar för fjädring/stötdämpning och hjulvinklar. Teknikerna har kunnat ge bilen en låg markfrigång och låg tyngdpunkt. Hjulaxlarna har breddats och fälgarna är stora, 18 eller 19 tum. Den aktiva bakre vingen bidrar också till prestandan. Den justeras automatiskt i två olika vinklar beroende på hastighet – allt för att skapa bästa möjliga aerodynamik och stabilitet.

Dessutom har turbomotorn på 200 hk ett extra tvärgående förstärkningsstag, en krängningshämmare som ger bilen ännu sportigare väghållning och förbättrad stabilitet i kurvor.

Och lite senare … RCZ R
RCZ strävar alltid efter att ligga i framkant gällande exklusivitet och sportighet. Det var därför väldigt naturligt att RCZ R Concept förgyllde Paris Motor Show 2012 och nu Stockholm Lifestyle Motor Show.

RCZ R Concept visade smakprov på en förstärkt sportighet, en sportighet som kommer att bli verklighet under 2014. Den framgång och passion som omslutit RCZ Racing Cup var för stark för att inte få en koppling till en bil utanför tävlingsbanorna.

Så nu jobbar Peugeot Sport och PSA Group Development tätt tillsammans för att förflytta teknik från motorsportens värld till gatlegal produktion – och ännu en gång förverkliga en dröm!

Den nya motorn, 1,6 Turbo med 260 hk, kommer att bli den starkaste motorn någonsin i en produktionsbil från Peugeot. Med en specifik effekt på över 160 hk/liter, bland de högsta i världen i en serieproducerad bil, och ett utsläpp på cirka 155 g CO2 per kilometer är motorn verkligen högeffektiv.

Motorn kombineras med speciell fjädring och speciella hjul samt en mekanisk differential av Torsen-typ, något som garanterar en sportig körupplevelse på en väldigt hög nivå.

Modellunika element interiört såväl som exteriört avrundar denna prestandaversion.

Peugeot fortsätter således att beröra: Peugeot - MOTION & EMOTION!


Kategorier


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar, scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Med 10 000 återförsäljare och verkstäder i 160 länder får Peugeots spännande mobilitetslösningar spridning över hela världen. Efter drygt 200 års stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. Peugeot lanserade 2011 familje- och tjänstebilen Peugeot 508 - en rymlig miljöbil i sedan- och kombiutförande - som blivit en riktig succé i hela Europa och Kina, iOn – en till 100 % elektrisk bil, 408 i Kina och tre nya modeller i Latinamerika. Årets banbrytande modeller är världens första dieselhybrid 3008 HYbrid4, 508 RXH och nya generationens småbil - Peugeot 208.

Presskontakt

David Lindahl

David Lindahl

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 073 312 56 58
Ola Martinsson

Ola Martinsson

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 076 101 59 64