Gå direkt till innehåll
Peugeot på bilsalongen i Genève - Världspremiär för Peugeot 208 och två läckra, sportiga koncept

Pressmeddelande -

Peugeot på bilsalongen i Genève - Världspremiär för Peugeot 208 och två läckra, sportiga koncept

Peugeot fortsätter sin produktoffensiv och en av världspremiärerna i märkets eleganta och spännande monter i Genève är Peugeot 208 – nya generationens småbil. Flera konceptbilar som kittlar designnerven kryddar som vanligt begivenheten. Den här gången är det GTi Concept och XY Concept, som skvallrar om nya 208:ans spännande utveckling. Båda är uttryck för märkets satsning på att erbjuda exklusivitet i småbilssegmentet och tolkar nya Peugeot 208 på var sitt sätt. XY Concept är tänkt för citybor som gillar raffinerad stil och att synas, GTi Concept återskapar en legend.

Peugeot fortsätter således att beröra: Peugeot - MOTION & EMOTION!

Under våren lanserar Peugeot sin nya modell i småbilsklassen, Peugeot 208. Den kommer i två distinkta karossformer; 3- och 5-dörrar.

Peugeot har inte tvekat att rucka på vissa normer i sin önskan att utveckla de egenskaper som succémodellerna, tillika ikonerna, Peugeot 205, 206 och 207 har och gå ett steg längre än dagens småbilar för att skapa nya Peugeot 208.

Resultatet är ett generationsskifte på alla nivåer; stilistiskt, ergonomiskt, teknologiskt och miljömässigt.

208 XY Concept och GTi Concept, som visas tillsammans med världspremiären Peugeot 208 på salongen, är båda en uppvisning i exklusiva, sofistikerade färger och i nya sätt att arbeta med material.

Från Peugeot 208 hämtas den karismatiska fronten med LED-strålkastare som ger ett tydligt uttryck både på dagen och i mörker. Strålkastarna omges av LED-blinkers och tillsammans påminner de om kattögon. Precisionen fortsätter med karossens perfekt integrerade stilelement i form av breddade skärmar och trösklar som ramar in de maffiga 18 tumsfälgarna.

Världspremiär för Peugeot 208 – nya generationens småbil
För att anknyta till utvecklingen vi möter i vår vardagsteknologi (telefoner, datorer, kameror, etc) lägger nya Peugeot 208 grunden till ett generationsskifte när det gäller bilar. Nya 208 är kompakt men rymlig, innovativ, bränsleeffektiv och har en hög grad av avancerad teknologi med många digitala funktioner integrerade i bilen.

Peugeots nya formspråk
Peugeot 208 är den första modellen som fullt ut har utvecklats i linje med märkets nya formspråk och höga ambitioner att skapa något helt nytt med inspiration av historiska modeller. Några av 200-seriens föregångare har blivit ikoner och dessa har legat till grund för Peugeots designteam i utvecklingen av nya 208. Den flytande grillen, signaturljusen och de bumerangformade bakljusen har utformats i harmoni med övriga linjer. Modellen är atletisk och sofistikerad i sin stil med många moderna inslag. Helhetsintrycket gör att 208:an framstår som en både mjuk, sportig och elegant bil. Det karaktäristiska bakpartiet på 3-dörrarsmodellen för designmässigt tankarna till en av seriens berömda förfäder.

Föraren blir ett med bilen
Interiören förstärker intrycket av det som utsidan ger en försmak av. Nya Peugeot 208 utmanar den traditionella uppfattningen av hur insidan på en bil ska se ut. Det stora genombrottet är förarplatsens utformning. Den är byggd kring en mindre ratt, en head-up display och en digital touch-screen som gör att bilen och föraren blir sammankopplade på ett helt nytt sätt. Detta bidrar till högre säkerhet, bättre ergonomi och bekvämlighet och inte minst en körupplevelse utöver det vanliga.

Moderna motorer
Med ett koldioxidutsläpp som är 34 g/km lägre än i 207, tar Peugeot 208 ledningen i småbilsklassen. Alla motorerna i 208 är moderna och bränslesnåla och flertalet är utrustade med den senaste generationens mikrohybridsystem, Stop&Start. Dieselmotorernas utsläpp börjar på låga 87 gram CO2/km med en bränsleförbrukning från 3,4 l/100 km och ingen av de fem dieselmodellerna släpper ut över 99 gram!!

I nya Peugeot 208 lanseras en helt ny 3-cylindrig bensinmotorfamilj. Motorerna varierar mellan 1,0 och 1,2 liters slagvolym och är mycket effektiva med ett utsläpp som startar på låga 99 gram CO2/km och en bränsleförbrukning på 4,3 l/100 km.

Lätt och kompakt men rymlig
Peugeot 208 utmärker sig genom sitt kompakta yttre och imponerande stora innerutrymmen. Modellen är också en lättviktskonstruktion med en stor andel ekologiska material. Peugeots designers har lyckats sänka vikten jämfört med företrädaren med upp till hela 173 kg! Den lättaste versionen väger 975 kg. 208 är 7 cm kortare än föregångaren och 1 cm lägre. Trots de kompakta yttermåtten är innerutrymmena större – hela 5 cm större benutrymme för baksätespassagerarna och 15 VDA-liter större bagageutrymme. 

Eco-design
Hela 25 % av nya 208 är byggd av ”gröna” material, till exempel hampa och återvunnen plast, vilket gör att modellen sätter en ny standard inom Eco-design. Peugeot är först i världen med att konstruera en bakstötfångare och fläktdelar helt i ekologiska material. Plasten framställs av växtoljor istället för av fossil olja. Bara genom att använda naturmaterial i stötfångaren på Peugeot 208 görs en besparing på hela 1 600 ton fossil olja per år.

Peugeot = Körglädje
Peugeot 208 sätter Peugeots DNA, körglädje, på kartan;

-tack vare den mindre ratten får föraren en helt ny upplevelse när det gäller ergonomi och en känsla av integrering med styrningen i bilen.

-tack vare den suveräna avvägningen mellan komfort och väghållning, som är ett resultat av märkets expertis när det gäller fjädringssystem in-house, och fördelarna med ett kompakt yttre och minskad vikt på 208.

208 XY Concept - exklusiv och urban
Med Peugeots välkända turbodiesel (1,6 e-HDi), nu med 115 hk (84 kW) och en 6-växlad manuell låda transporterar XY Concept sina passagerare med högsta komfort. Den påkostade interiören kryddas av en mörkrödlila signaturfärg som även går igen i bilens exteriör.

Karossfärgen Pulsion är en mörklila nyans som ser ut att konstant förändras, beroende på vilket avstånd och ur vilken vinkel man betraktar bilen. Förändringen bygger på en exklusiv metod där 16 olika lager av färg och klarlack appliceras med högsta precision.

Interiörens läderdekor i purpur har en sömnad som går ton-i-ton på instrumentpanel, armstöd, ratt, växelspaksdamask, stolar och i de silkesmjuka mattorna. Panoramaglastaket är infattat i svart läder. Framstolarna i pärlgrått läder har plisserade ryggstöd, med fem metallringar som stramar åt och sträcker materialet. Det exklusiva detaljarbetet fortsätter i en läderratt med tunna strimmor i purpur och ett krominlägg i nederkant. En stålgrå touch på dörrar, ratt och ventilationsutsläpp förstärks av glastakets naturliga ljus och kupéns vita miljöbelysning.

Interiören är inte bara förfinad; den perfekta ergonomin gör att föraren blir ett med sin bil. Den upphöjda instrumenteringen kan ses utan att man behöver ta blicken från vägen och mätartavlorna av borstad aluminium är bakgrundsbelysta av ett vitt LED-sken. Med fingertopparna, eller med reglagen på ratten, kan man via den stora touchskärmen beställa favoritmusik som ”strömmas” från den egna telefonen, eller välja rätt resrutt på navigatorn.

XY Concept har exklusivt utformade 18-tumsfälgar som tillsammans med karossens Pulsion-kulör och flera specialdetaljer ger bilen en egen elegant karaktär. Kromlister omger det stora panoramaglastaket och den smäckra grillen, direkt hämtad från konceptbilen SR1. Rutornas underkanter kröns av en kraftig kromlist som flyter ut på bakpartiet likt en droppe.

208 GTi Concept - en legend återuppstår
Så fort man ser Peugeot GTi Concept lägger man märke till den uppseendeväckande, fylliga och mycket djupt röda lackeringen med svarta reflektioner. När man går närmare syns hemligheten i motorhuven och på taket: ett rutnät med mönster som en målflagga ser ut att ha glidit under alla lager av färg och klarlack!

Samma motiv, inspirerat av den flagga alla motorsportentusiaster känner till, pryder också grillens metallgaller. Grillens nedersta ribba förkunnar stolt bilens ursprung i form av den franska flaggan. Grillens ribba och nedre delen av stötfångaren bak är lackerade i blanksvart och skapar på så sätt kontrast mot den övriga karossfärgen.

På både ut- och insidan är GTi Concept dekorerad med röda färgklickar. De precisionsskurna, klarlackerade 18-tumsfälgarna är också utsmyckade i rött, liksom insidan på de dubbla avgasrören och märkesemblemet i grillen. Logotypen "GTi Concept" på de bakre sidostolparna är en hälsning till föregångaren, den legendariska 205 GTi.

I kupén skapar den speciella sömnaden på den läderklädda ratten och växelspaken, dubbelsömmarna på stolarna och LED-bakgrundbelysningen av mätartavlorna en avgjort sportig atmosfär som går i rött.

Stolarna är klädda med nappaläder i ytterkanterna, med textil i präglat rutmönster på sittytorna och med läder i nackskydden. Föraren greppar en ratt med flat undersida och GTi Concept-logotyp. Rattkransen täcks av röda, rutmönstrade perforeringar och som en avslutande, sportig touch är instrumentpanelen klädd i alcantara med grå sömnad, medan innertaket är svart och pedalstället gjort av aluminium. Instrumentpanelens dekorlist och ventilationsgaller kombinerar rött och svart i en gradvis övergång, medan rutmönstret går igen i dörrarnas aluminiumbeslag.

För GTi Concept fanns egentligen bara en tänkbar motor; Peugeots RCZ 200, som alltså är en turboladdad 1,6-liters bensinmotor på 200 hk. I kombination med en 6-växlad manuell låda bidrar detta kraftpaket till den körglädje som bilens namn förpliktigar.

Bakom den lilla ratten i den skålade förarstolen har föraren full kontroll över både instrumentering och väg och blir snabbt ett med bilen, som bland annat tack vare det kompakta, lätta utförandet har en enastående exakt väghållning. Spårvidden är ökad med 36 millimeter fram och bak och en mot taket anpassad bakre spoiler skapar det marktryck som krävs. Optimal bromskapacitet levereras av de fyra skivorna, med 302 millimeters diameter fram och 249 mm diameter bak. Bromsoken är förstås också rödlackerade.

Ämnen

Taggar


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar, scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Med 10 000 återförsäljare och verkstäder i 160 länder får Peugeots spännande mobilitetslösningar spridning över hela världen. Efter 200 års stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. Peugeot lanserade 2010 RCZ - en skräddarsydd sportcoupé, iOn – en till 100 % elektrisk bil, 408 i Kina och tre nya modeller i Latinamerika. Den nyligen lanserade familje- och tjänstebilen Peugeot 508, en rymlig miljöbil i sedan- och kombiutförande, har blivit en riktig succé. Nästa modell på marknaden är världens första dieselhybrid 3008 HYbrid4.

Presskontakt

David Lindahl

David Lindahl

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 073 312 56 58
Ola Martinsson

Ola Martinsson

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 076 101 59 64

Relaterat material

Relaterade nyheter