Gå direkt till innehåll
Peugeot på bilsalongen i Frankfurt 2013: Klimatsmarta innovationer med luft i tankarna - Peugeot 2008 HYbrid Air och 208 HYbrid FE

Pressmeddelande -

Peugeot på bilsalongen i Frankfurt 2013: Klimatsmarta innovationer med luft i tankarna - Peugeot 2008 HYbrid Air och 208 HYbrid FE

Peugeot fortsätter att leda utvecklingen mot sänkta utsläpp. På bilsalongen i Frankfurt, som öppnar för allmänheten den 12 september, visas lufthybriden 2008 HYbrid Air och framtidsmiljöbilen 208 HYbrid FE som befäster Peugeots försprång.

Spjutspetsteknologierna, som utvecklas tillsammans med bland andra Bosch och Total, bidrar till att Peugeot lanserar en ”0,2-litersbil” på fem kontinenter i småbils- och mellansegmenten, både i person- och transportbilar, redan 2016.

Peugeot 2008 HYbrid Air drivs av luft

Peugeot ligger i topp med det lägsta genomsnittliga koldioxidutsläpp från alla sålda bilar under 2012 med 121,5 g/km (maj 2013 116,3 gram), en bra bit under EU:s krav på 130 gram 2015. Arbetet att sänka utsläppen ännu mer går nu vidare med fler innovativa teknologier.

Med HYbrid Air-tekniken är målet att minska bränsleförbrukningen till bara 2,0 liter per 100 kilometer.

Effektiviseringen av förbränningsmotorer, utvecklingen av hybridteknologin och satsningen på elbilar har bidragit till att Peugeot ligger långt framme när det gäller bilar med låga utsläpp. Nu fortsätter man den offensiva utvecklingen och presentera ett tekniskt genombrott, konceptbilen och lufthybriden 2008 HYbrid Air. Det är en fullhybrid som kombinerar en vanlig bensindriven förbränningsmotor, en automatväxellåda med planetväxel och en hydraulmotor som drivs av komprimerad luft.

Luften lagras i två tankar, en som löper under bilen och ytterligare en lågtryckstank vid bakaxeln. Tankarna laddas vid retardation genom inbromsning eller att gaspedalen släpps upp, alternativt genom att förbränningsmotorn används för att komprimera luften.

Luften används sedan för att assistera eller ta över från den 3-cylindriga bensinmotorn när förbrukningen är som högst, vid start och acceleration.

Varken utrymmena i kupén eller bagagerummet påverkas av tekniken. Enheterna styrs av en styrbox som samtidigt som den tar hänsyn till förarens körstil också optimerar energiförbrukningen. Det finns tre olika funktionslägen: Air (ZEV) utan utsläpp under körning, Bensin där bara förbränningsmotorn används och Kombinerad där förbränningsmotorns effekt kombineras med kraften från tryckluften.

Fördelarna är att tekniken är lätt att tillämpa på personbilar och transportbilar, i småbils- och mellanklassen, vilket blir verklighet så snart som under 2016. Eftersom inga batterier används kan priset sättas på en överkomlig nivå. Effekten påverkas inte oavsett väderlek och körförhållanden.

2008 HYbrid Air har en teoretisk bränsleförbrukning i den homologiserade bränslekörcykeln på 2,9 liter/100 km. HYbrid Air-tekniken tillsammans med ytterligare utveckling av förbränningsmotorn visar att Peugeots mål att nå ner till 2,0 liter/100 km är fullt realistiskt.

Lättviktaren 208 HYbrid FE med optimerat rull- och luftmotstånd

Ett nytt bevis för Peugeots avancerade teknik med att bygga så lätta konstruktioner som möjligt visas upp på Frankfurtsalongen. 208 HYbrid FE släpper bara ut 49 gram koldioxid per kilometer samtidigt som 0–100 km/h går på 8,0 sekunder.

Konceptbilen är utvecklad av Peugeot tillsammans med oljebolaget Total i syfte att utnyttja båda företagens erfarenheter i att ta fram ännu bättre metoder inom aerodynamik, viktminskning och drivkällor.

Även om konceptet är extremt kommer Peugeot att använda sig av 208 HYbrid FE som bas för vidare teknisk utveckling av framtida bilmodeller.

Den trecylindriga 1,0-litersmotorn på 68 hästkrafter är omprogrammerad och har mindre friktionsförluster jämfört med standardutförandet. Motoroljan är speciellt framtagen av Total. Den robotiserade manuella växellådan integrerar även en elmotor och ett batteri. Tekniken är utvecklad från Peugeots erfarenheter i långloppsracing.

Sänkt luftmotstånd, viktreducering med 200 kg tack vare användning av komposit och utvecklade plastmaterial. Även hjulupphängningen består av kompositmaterial och 208 HYbrid FE får specialdesignade fälgar och däck, som båda bidrar till lågt rullmotstånd.


Ämnen

Kategorier


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar, scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Med 10 000 återförsäljare och verkstäder i 160 länder får Peugeots spännande mobilitetslösningar spridning över hela världen. Efter drygt 200 års stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. 2012 lanserades banbrytande modellersåsom världens första dieselhybrid 3008 HYbrid4, 508 RXH och nya generationens småbil Peugeot 208. Under 2013 har läckra 208 GTi och crossovern Peugeot 2008 lanserats och nya 308 introduceras hos de svenska återförsäljarna under hösten. 

Presskontakt

David Lindahl

David Lindahl

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 073 312 56 58
Ola Martinsson

Ola Martinsson

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 076 101 59 64