Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Peugeot på bilsalongen i Frankfurt 2011: Världspremiär för 508 RXH och laddhybriden HX1

Peugeot demonstrerar sitt miljöförsprång med många nya teknologier, som till exempel världens första dieselhybrid i 3008 HYbrid4 och banbrytande koncept kring aerodynamik. Märket fortsätter sin kraftfulla produktoffensiv och det är världspremiär för två exklusiva modeller - fyrhjulsdrivna 508 RXH med dieselhybrid och konceptbilen HX1 med imponerande arkitektur och ”plug in”-drivlina. Utmärkande för Peugeots bilar är att de på ett unikt sätt kombinerar stor miljöhänsyn med sann körglädje.

HX1 - ett unikt koncept som siktar mot maximal effektivitet
Med konceptbilen HX1 visar Peugeot ännu en gång förmågan att utvecklas och förnyas. Målet för denna konceptstudie är att åstadkomma ett fordon för upp till sex personer samtidigt som stark designidentitet och egenskaper som sportighet och effektivitet skapar unika körupplevelser.

Målet nås med hjälp av aerodynamik, den koniska och låga MPV-arkitekturen samt drivsystemet HYbrid4 med plug in-teknik.

Adaptiv
HX1 är ett koncept som kommit till för att åskådliggöra framtida lösningar inom flera områden: paketering, aerodynamik, utrustning, interiörmaterial samt miljö och – ej att förglömma – drivkällor. Sammantaget har dessa strävanden lett till ett koncept som bryter mot normerna och där ledstjärnan varit “Metamorfos”, vilket syftar på bilens förmåga att anpassa sig efter omständigheterna.

Arkitektur
HX1 är designad som en MPV men med unika dimensioner: höjd (1373 mm) och bredd (1990 mm) i förhållande till längden 4954 mm. Detta medger slanka linjer och lågt luftmotstånd trots stor invändig volym.

Fyra bakåtöppnande dörrar med saxkonstruktion ger mycket enkelt insteg till passagerarutrymmet. Maximal komfort i baksätet har varit ett mål, och när så krävs kan två fällbara säten i mellanutrymmet tas fram (baserad på samma teknik som i konceptbilen HR1 från Parissalongen 2010). Dessa båda extrasäten är ”gömda” bakom framsätena.

Aerodynamik
Formgivarna har lagt stor vikt vid bilens aerodynamik. De sju lamellerna i varje fälg, med samma princip som en turbin, öppnas i fart och skapar då släta fälgsidor. En spoiler och två sidokjolar ovanpå bagageluckan fälls upp i 100 km/h. Luftmotståndet är Cd 0.28, enastående för en bil med MPV-kaross.

Design utan restriktioner - futuristisk form sprungen ur aerodynamik
HX1 ser ut att ha formgivits av vinden. Varje yta är skulpterad med precision, varje detalj gjord med omsorg: backspeglar med inbyggda kameror, rutramar av borstad aluminium, millimeterpassning mellan karosskarvar etc.

Högteknologisk interiör – ”Motion & Emotion”
Den renodlade och futuristiska instrumentpanelen, stolarna och materialvalen (golv och beslag av ek med inlägg av fiberoptik, borstad metall, läder, etc), utrustning (touchskärmar, LED spotlights, bakgrundsbelysta stråk med naturligt ljus i innertaket etc) – allt samverkar till en miljö där modernitet, naturliga material och teknik går hand i hand.

Baksätet består av två lutningsbara fåtöljer med kontrollpaneler i mittarmstödet. Mittkonsolen är prydd av Carrare-marmor och innehåller såväl en minibar som en kaffemaskin.

HYbrid4 plug in-drivlina: perfekt anpassad till sin omgivning
Konceptbilen bygger på HYbrid4 - tekniken som redan är känd från världens första dieselhybrid, 3008 HYbrid4, och som nu även får premiär i 508 RXH.

Principen bakom HYbrid4 är lika enkel som genial: Med en dieselmotor som driver framhjulen och en elmotor som driver bakhjulen blir bilen fyrhjulsdriven när motorerna samverkar. Men HX1 kan även köras på enbart eldrift i låg hastighet i det speciella nollutsläppsläget (ZEV, Zero Emissions Vehicle). Under motorhuven finns en 2,2-liters HDi-motor på 204 hästkrafter (150 kW) samt en sexväxlad automatlåda. Kopplad till en elmotor på 95 hästkrafter (70 kW) kan den totala effekten bli hela 299 hästkrafter (220 kW).

En av Peugeots främsta prioriteringar är att behålla positionen som ledare på miljöområdet. Därför tar HX1 ett steg till. Den är nämligen utrustad med “plug in”-teknik, litium/jon-batterierna kan laddas genom att bilen ansluts till ett vanligt 240 volts-uttag. Det innebär betydligt längre ZEV-räckvidd, upp till 30 km på enbart eldrift. Tack vare detta är bränsleförbrukningen vid blandad körning endast 3,2 liter/100 km och CO2-utsläppen blott 83 g/km.

Konceptskor
När Peugeot tog fram konceptbilen HX1 bildades ett team med Pierre Hardy, skapare av högklassiga skor, för att formge en exklusiv konceptsko med samma ledord som bilen: modernitet, unik kapacitet och förvandlingsförmåga.

I samarbete med formgivarna från Peugeot skapade Pierre Hardy skor vars material, teknik och kvalitet har samma höga nivå som bilen. Precis som HX1 kan skorna anpassa sig efter bärarens liv: en ”slipper” perfekt för bilkörning förvandlas till en ”high heel” och därmed en elegant sko för mer glamourösa tillfällen.

508 RXH - lyxig och bränslesnål fyrhjulsdriven dieselhybrid
Dieselhybridteknologi och en distinkt design visar vägen för nya Peugeot 508 RXH när märket utökar sin position i premiumklassen. Med 508 RXH markeras en nya era för Peugeot, då den traditionella tresiffriga beteckningen kompletteras med tre bokstäver som indikerar att det handlar om en hybriddriven, fyrhjulsdriven lyxkombi med höjd markfrigång med 200 hk, upp till 500 Nm och ett koldioxidutsläpp på låga 109 gram CO2 per km

Distinkt framtoning
I 508-programmet har RXH en tydligt utmejslad stil, som visar både på elegans och äventyrslust. Med 40 mm bredare spårvidd och 50 mm högre kaross har 508 RXH en helt egen utstrålning utan att bryta med övriga 508-seriens smakfullt balanserade linjespel. Smidda 18-tumsfälgar (modellen heter Archipel) hör inte till vanligheterna i det här segmentet. Tack vare att fälgarna är smidda i stället för gjutna har formgivarna kunnat öka den inre diametern med hela 10 mm. Allt sammantaget ger en på samma gång kraftfull och elegant bil.

Den ”äventyrliga” profilen understryks av detaljerna i matt ”stealth grey” som omsluter karossens nederdel. Från främre stötfångaren löper linjen över hjulhusen, längs med tröskeln hela vägen till bakstötfångaren. De mattlackerade detaljerna, och den likaledes matta kromdekoren med HYbrid4-emblem, understryker att det här är en raffinerad kombi.

För att svara upp mot att karossen är både bredare och högre än ordinarie 508 har grillen förstorats och dessutom formgivits så att den ger intryck av att ”flyta”. Inspiration har hämtats från flygindustrin och hur kåporna runt en jetmotor ser ut.

Även av ett annat skäl kommer det vara enkelt att känna igen 508 RHX. För första gången låter Peugeot lejonets klor bli en del av den visuella identiteten. Tack vare tre rader LED-lampor som varselljus framträder den stiliserade bilden av lejonklor. Också bilens blinkers består av LED-ljus. Det generösa panoramasoltaket löper i ett svep från vindrutan och accentueras av takrelingar i aluminium.

Förfinad interiör och teknik
Instrumentpanelen präglas även den av hög kvalitet, enkelhet och elegans. Det främsta exemplet är reglaget för drivsystemet HYbrid4 som gifts samman med växelväljaren. Reglaget kallas ”manettino” och har en datormusliknande funktion.

Kupén präglas av vit bakgrundsbelysning som skapar en smått sensationell effekt (instrumentbelysningen likväl som de olika upplysta partierna runt om i kupéutrymmet). Tack vare detaljer som dessa framträder Peugeots ambitioner för den nya modellserien klart och tydligt.

Inredningens materialval och dekor framhäver elegansen utan att vara prålig; naturliga material och harmoniska färgskalor präglar 508 RXH. Delar av dekoren är utförd i tonade kopparnyanser, för att understryka att det är elektricitet som utgör grunden i HYbrid4-systemet. Kopparkulören går igen även i klädselns sömmar. På utsidan går färgtonen, kallad Calern Brown, igen i dörrlåsen.

Klädseln är också unik för 508 RXH med en blandning av ljus alcantara och ett innovativt lasertryckt tygmaterial, som tillsammans skapar en tvåtons klädsel som bidrar till den höga kvalitetskänslan. Köparen kan även beställa läderklädsel alternativt halvläderklädsel.

Ett generöst bagageutrymme
Även bagageutrymmet bjuder samma höga kvalitet som resten av interiören. Golvskenor av aluminium samt fyra solida kromkrokar och ett tröskelskydd i samma material pryder det eleganta utrymmet.

508 RXH rymmer 423 liter bagage under insynsskyddet (eller 400 dm3 enligt VDA-standard). Rektangulär form, elmanövrerad bagagelucka samt smarta förvaringsfack under det släta golvet (11 liter) gör detta till ett verkligt användbart och praktiskt utrymme. Det är även enkelt att avgränsa utrymmet med ”lastgrindar” (tillval) som enkelt fästs i golvskenorna. Baksätet är fäll- och delbart 1/3–2/3.

Hög nivå på standardutrustningen
508 RXH erbjuds i ett enda utförande med generös utrustning som omedelbart positionerar bilen som en premiummodell. Här bjuds bland annat head up-display i färg (även för navigationsanvisning), helljusassistent, nyckellöst lås- och startsystem, elektrisk parkeringsbroms med automatisk funktion, xenonstrålkastare, Peugeot Connect Services samt ljudsystem från JBL (tillval).

Högsta komfort
Samtliga som åker i 508 RXH kan njuta av skräddarsydd komfort. Kupén är rymlig på alla platser och benutrymmet i baksätet är utmärkt. I baksätet blir det extra ljust tack vare det stora panoramaglastaket, som sträcker sig från vindrutan och ända bak till C-stolpen, vilket ger en fantastisk vy mot himlen och en känsla av extra rymd. Det finns många lyxiga tillval som höjer den fina komforten i RXH ytterligare såsom klimatanläggning med fyra zoner, förarstol med massagefunktion, elektriskt manövrerade framstolar med justerbara svankstöd och utdragbara lårstöd för förare och passagerare, laminerade sidorutor för ökad ljudkomfort och ljudsystem från JBL mm.

En måttstock vad gäller väghållning
Hjulupphängningarna bidrar också till hög komfort. Fram sitter en vidareutvecklad och mer påkostad version av McPherson-upphängning och bakaxeln med multilänkkonstruktion har anpassats specifikt för HYbrid4-tekniken. Peugeots tekniker har trots den förändrade viktfördelningen sett till att 508 RXH är en minst lika kompetent vägvagn som övriga 508-modeller.

HYbrid4-teknik: En logisk kombination
Att erbjuda 508 RXH med HYbrid4-tekniken, som kombinerar en diesel- och en elmotor, var ett logiskt val eftersom det ger en perfekt mix av egenskaper för alla typer av köpare:
– bra prestanda kombinerat med förstklassiga köregenskaper,
– frihet att köra på alla typer av vägar tack vare fyrhjulsdrift,
– enkel användning med fyra unika körlägen (nollutsläpp, fyrhjulsdrift, sport, auto) och batteriladdning som sköts helt automatiskt,
– tyst läge tack vare möjligheten att köra på enbart eldrift (ZEV, Zero Emission Vehicle).

Nästa generation körkänsla
HYbrid4-tekniken ger även nya perspektiv vad gäller bränsleförbrukning (4,2 liter/100 km samt CO2-utsläpp på låga 109 gram/km vid blandad körning) med möjlighet till heltysta och utsläppsfria elektriska drivläget – idealiskt för stadskörning.

508 RXH drar nytta av att kunna kombinera kraften från förbränningsmotorn med elmotorn under exempelvis en omkörning då det behövs extra resurser (”boost”-funktionen maximerar prestandan och den tillgängliga effekten i Sportläget). Den maximala effekten är 200 hästkrafter (147 kW) då kraften från dieselmotorn 2,0 HDi FAP på 163 hästkrafter (120 kW) kombineras med de 37 hästkrafterna (27 kW) från elmotorn. Upp till 300 Nm levereras till framhjulen tack vare dieselmotorn och upp till 200 Nm till bakhjulen via elmotorn. I lägre hastigheter begränsas kraftleveransen till 450 Nm för att säkerställa bra grepp på hala underlag som snö eller is. Köparna av 508 RXH kommer bekvämt att kunna ta sig längre än någonsin tidigare.

Tillverkas i Frankrike
Nya Peugeot 508 RXH tillverkas i Rennes, (hybridmodulen och bakaxeln tillverkas i Mulhouse) och den europeiska försäljningsstarten är planerad till våren 2012.

Världens första dieselhybrid – 3008 HYbrid4
På Frankfurtsalongen är det säljstart för världens första hybridbil med kombinationen el och diesel, Peugeot 3008 HYbrid4, ger en hittills ouppnådd kombination av rörelsefrihet, sparsamhet med resurserna och ren körglädje.

Beteckningen HYbrid4 står för dieselmotor (2 liter/163 hästkrafter) i samarbete med en elmotor som lämnar upp till 27 kW (37 hk). Eftersom dieselmotorer förbrukar mindre bränsle än bensinmotorer är diesel det idealiska valet för hybriddrivning.

Den miljöanpassade kombinationen el och diesel ger flera intressanta möjligheter som skonar både miljö och plånbok samtidigt som framkomlighet och körglädje blir viktiga plusvärden. Det handlar om fyrhjulsdrivning, maxeffekt på 200 hk och förbrukning i blandad körning på bara 3,8 liter per 100 km med ett koldioxidutsläpp av imponerande 99 gram per kilometer. Den avancerade tekniken minskar bränsleförbrukningen med 35 procent.

Miljöomsorg och körglädje i samma paket
Hybridtekniken ger inte enbart miljöfördelar. Peugeot 3008 HYbrid4 är det första exemplet på en hybrid med höga prestanda, förstklassig körbarhet och ett brett spektrum av möjligheter tack vara fyra olika körprogram: ZEV, 4WD, Sport, Auto.

När enbart elmotorn arbetar går den nya hybriden praktiskt taget ljudlöst. Fyrhjulsdrivning ger extra hög säkerhet och ökad framkomlighet.

Hybrid på många sätt
Peugeot 3008 HYbrid4 vänder sig till krävande och tekniskt intresserade kunder på spaning efter en annorlunda bil med belönande köregenskaper. Beteckningen ”crossover” passar i det här sammanhanget ovanligt bra eftersom form och funktion slår bryggor mellan olika genrer.

I formgivningen är Peugeot 3008 HYbrid4 en mix av stadsjeep, flexibel MPV och sedan. Bilens ursprung i 3008-serien märks tydligt i kombinationen av styrka och elegans. I kupén förenas högteknologi med praktiskt och ergonomiskt tänkande. Slutligen ger den nya hybridbilen en körbarhet som många liknande biltyper inte kommer i närheten av.

Premiär i Frankfurt
Sammanfattningsvis är Peugeot 3008 HYbrid4 en crossover med enastående avancerad teknik, unik användbarhet och säkerhet, ojämförlig körglädje och extremt låga koldioxidutsläpp.

Peugeots val av dieselhybridteknik visar att det går att kombinera kompromisslösa miljökrav med en körupplevelse som hittills aldrig förknippats med hybridfordon.

Peugeot 3008 Hybrid4 tillverkas i Frankrike (Sochaux och Mulhouse) och säljstarten börjar i och med premiären på Frankfurtsalongen hösten 2011, med start i Europa.

 

Ämnen

Taggar


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar, scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Med 10 000 återförsäljare och verkstäder i 160 länder får Peugeots spännande mobilitetslösningar spridning över hela världen. Efter 200 års stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. Peugeot lanserade 2010 RCZ - en skräddarsydd sportcoupé, iOn – en till 100 % elektrisk bil, 408 i Kina och tre nya modeller i Latinamerika. Den nyligen lanserade familje- och tjänstebilen Peugeot 508, en rymlig miljöbil i sedan- och kombiutförande, har blivit en riktig succé. Nästa modell på marknaden är världens första dieselhybrid 3008 HYbrid4.

Presskontakt

Ola Martinsson

Ola Martinsson

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 076 101 59 64

Relaterat material