Gå direkt till innehåll
Peugeot leder loppet mot låga koldioxidutsläpp

Pressmeddelande -

Peugeot leder loppet mot låga koldioxidutsläpp

PSA Peugeot Citroën ligger i topp hittills i år med det lägsta genomsnittliga koldioxidutsläppet från alla sålda bilar bland de 27 bilmärkena i Europa. Med en utsläppsnivå på 124,5 g/km ligger PSA-gruppen redan en bra bit under EU:s krav på 130 gram 2015. Sänkningen på 2,1 gram CO2 i år har uppnåtts tack vare ännu effektivare dieselmotorer med mikrohybrid- samt fullhybridteknologi, ny bensinmotorfamilj och inte minst elbilens intåg i Europa.


Koldioxidutsläppen från alla sålda Peugeot personbilar i Sverige minskar också stadigt och ligger en bra bit under snittet för samtliga sålda bilmärken. Vid halvårsskiftet var genomsnittsutsläppet av koldioxid 122 gram för alla sålda Peugeot personbilar i Sverige medan rikssnittet för samtliga sålda personbilar var 140 gram vid samma tidpunkt. Sedan 2005 har koldioxidutsläppet från sålda Peugeot personbilar minskat med hela 60 gram i snitt fram till idag, från 182 gram till 122 gram CO2.

Dessa resultat har uppnåtts tack vare Peugeots skarpa fokus inom tre huvudområden;

- Effektiviseringen av förbränningsmotorer och då framför allt satsningen på HDi dieselmotorer med partikelfilter (FAP) samt den nya generationens trecylindriga bensinmotorer med ett koldioxidutsläpp på mindre än 100 g/km. Denna motor återfinns i nya Peugeot 208 som lanserades tidigare i år och nästa modell att utrustas med denna moderna motor är världsbilen Peugeot 301.

- Utveckling av hybridteknologin i form av mikrohybrider (Stop&Start) och framför allt dieselhybriderna 3008 HYbrid4 och 508 RXH som nu gjort entré på den svenska marknaden och som har ett koldioxidutsläpp på mellan 95 och 107 g/km.

- Satsningen på elbilar. Peugeot iOn introducerades i början av 2010 och kommande Partner Electric lanseras i mitten av nästa år.

PSA Peugeot Citroën fortsätter att fokusera på utvecklingen av nya motorer och teknologier för att kunna erbjuda bilar med ännu lägre bränsleförbrukning och reducerade utsläpp. Det senaste resultatet av det arbetet ser vi i 1,6-liters HDi-motorerna med 92 och 115 hk som nu är än mer optimerade att köra längre på litern och således uppnå en minskning av koldioxidutsläppen med hela 6 %. Det har uppnåtts tack vare;

- Ny variabel oljepump, vilken kräver mindre energi

- Användning av senaste generationens motorolja som utvecklats i samarbete med gruppens fabriker

- Nya tätningar i vevaxeln som minskar friktionen

- Ny typ av kamrem som minskar friktion och buller

- Lågfriktionsvakuumpump för att undvika förlorad energi

Hela 22,1 % av PSA-gruppens sålda bilar i Europa har en utsläppsnivå under 111 gram CO2/km och 16 % släpper ut mindre än 121 g/km.


Ämnen

Taggar


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar, scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Med 10 000 återförsäljare och verkstäder i 160 länder får Peugeots spännande mobilitetslösningar spridning över hela världen. Efter drygt 200 års stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. Peugeot lanserade 2011 familje- och tjänstebilen Peugeot 508 - en rymlig miljöbil i sedan- och kombiutförande - som blivit en riktig succé i hela Europa och Kina, iOn – en till 100 % elektrisk bil, 408 i Kina och tre nya modeller i Latinamerika. Årets banbrytande modeller är världens första dieselhybrid 3008 HYbrid4, 508 RXH och nya generationens småbil - Peugeot 208.

Presskontakt

Ola Martinsson

Ola Martinsson

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 076 101 59 64

Relaterat material