Gå direkt till innehåll
Peugeot kör miljöbilsrally med iOn och 508 e-HDi!

Pressmeddelande -

Peugeot kör miljöbilsrally med iOn och 508 e-HDi!

I klassen för el-bilar sitter den välkända tv- och racingprofilen Peter Sundfeldt bakom ratten på elbilen Peugeot iOn med rutinerade Berne Kennborn som co-driver, medan den proffsiga rallyföraren Gert Blomqvist som vanligt föredrar en kvinna i sätet bredvid. Den här gången dock inte livskamraten Lena Lindberg utan Anna Sylvan som är co-driver i Peugeot 508 SW e-HDi i Energy klassen.

I helgen satsar Peugeot Sverige och Danmark på seger i det första regularity rallyt, Oresund Rally, som går över gränsen mellan de båda länderna. Rallyt startar på Bella Centret i Köpenhamn klockan 09.00 på lördag och går förbi Kronborg upp till Nordsjälland för att på söndagen köra över Öresundsbron och fortsätta i sydvästra Skåne med besök på bland annat Malmöhus.

Det är tre klasser, ett klassiskt/turist rally, ett energirally och ett elbilsrally. Peugeot är självklart representerade i samtliga klasser då märket har en lång historia och flera bränslesnåla modeller med nya teknologier.

Oresund Rally handlar inte om att komma först i mål i de olika klasserna, utan det är ett pålitlighetsrally i stil med Rallye Monte Carlo Historique. Detta ställer inte bara stora krav på föraren utan också på co-drivern som närmast ska fungera som en levande räknemaskin på vägen för att säkra att föraren lyckas hålla den påbjudna genomsnittshastigheten.

Kravet för att få ställa upp Energy-klassen är att bilarna har ett maximalt CO2-utsläpp på 120 g/km och detta uppfyller Peugeot-modellerna med bred marginal. Peugeot 308 SW e-HDi släpper ut imponerande 98 gram CO2/km och 508 SW e-HDi har ett CO2-utsläpp på låga

109 gram/km, medan elbilen iOn har 0 gram i utsläpp från avgaspipan.

Peugeotknutna rallyveteranen Gert Blomquist, Stockaryd, ska för första gången tillsammans med rutinerade co-drivern Anna Sylvan göra allt för att ta en av Peugeots två miljöbilar till seger i Öresund Rally den 10-11 september.

För Gert Blomqvist är tävlingen en ny upplevelse eftersom det är ett regularity rally. I normala fall gasar Gert - tillsammans med sin codriver och livskamrat Lena Lindberg - så mycket det går med parets klassiska Peugeot 504 Coupe V6 i historiska tävlingar. Men den här gången ska han i stället köra en Peugeot 508 SW e-HDI miljöbil och hålla en exakt medelhastighet efter en viss bansträckning, någonting som Anna Sylvan däremot är väldigt duktig på. Anna har erfarenhet från många internationella tävlingar, bland annat Monte Carlo rallyt.

Men Peugeot Sverige ställer upp med ytterligare ett ekipage. I den 13 bilar stora Electric Car-klassen siktar välkände motorjournalisten och tävlingsföraren Peter Sundfeldt från Göteborg också på seger med en Peugeot iOn. Peter tävlar tillsammans med codrivern Berne Kennborn, också han från Göteborg.

Peter Sundfeldt har jobbat som programledare och testförare i TV-programmet Motorjournalen i Kanal 5. Han har tävlat i banracing i över 20 år och provat många olika motorsportsdiscipliner i samband med inspelningar för TV-programmet. Det har också blivit många testmil på vägarna genom åren med vanliga bilar och Peter har också ett gäng två- tre- och fyrhjuliga klassiker i garaget som luftas flitigt varje säsong. Men det blir första gången han kör ett regularity-rally. Och dessutom då i en elbil. 

Berne Kennborn har som co-driver med sin far, Douglas Kennborn, vunnit 4 klassegrar i Midnattsolsrallyt och kommit klasstvåa en gång i en Porsche 356A Speedster från 1956. Berne har likt Peter heller ingen större erfarenhet av elbilar och ser nyfiket på Öresundrallyt som en intressant utmaning.

Peugeot Danmark ställer upp med ett välkänt tjejteam i rallykretsar, Mona Heilmann och Mie Pedersen i Peugeot iOn. Brian Madsen och Ole Frederiksen kör Energy-klassen i 308 SW e-HDi och den nyligen lanserade och bränsleeffektiva 508 e-HDi körs av motorjournalisten Morten Dam och Hans-Oluf Nielsen.

Peugeots historia går långt tillbaka. Det är därför naturligt att ställa upp i den klassiska turistklassen med ett par av Peugeots ikoner: 504 Cabriolet, som körs av Jens Andersen med hustrun Hanne som co-driver och 504 Coupé, som har Gorm Jacobsen bakom ratten och hustrun Berit som co-driver.

Totalt startar 55 ekipage på lördag i Köpenhamn. För mer information var du kan se rallyt, gå in på www.oresundrally.org.

Ämnen

Taggar


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar, scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Med 10 000 återförsäljare och verkstäder i 160 länder får Peugeots spännande mobilitetslösningar spridning över hela världen. Efter 200 års stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. Peugeot lanserade 2010 RCZ - en skräddarsydd sportcoupé, iOn – en till 100 % elektrisk bil, 408 i Kina och tre nya modeller i Latinamerika. Den nyligen lanserade familje- och tjänstebilen Peugeot 508, en rymlig miljöbil i sedan- och kombiutförande, har blivit en riktig succé. Nästa modell på marknaden är världens första dieselhybrid 3008 HYbrid4.

Presskontakt

Ola Martinsson

Ola Martinsson

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 076 101 59 64

Relaterat material