Gå direkt till innehåll
Peugeot iOn: 100 procent verklig, 100 procent eldriven

Pressmeddelande -

Peugeot iOn: 100 procent verklig, 100 procent eldriven

Efterlängtad – och nu är den här: Den första i en helt ny generation 100-procentigt eldrivna, fullstora bilar. Peugeot gör den tillgänglig inte bara för några få modiga föregångare, utan för stora köpargrupper med privatpersoner, yrkesförare och allmännyttiga företag som är övertygade och beslutna att tillsammans ta de första stegen mot en helt ny typ av rörlighet.

Den 100-procentigt eldrivna Peugeot iOn är smidig i stadstrafik, lättskött, tyst, säker, uppkopplad, bekväm och enkel att köra. iOn smiter runt i stadstrafik på ett nytt och miljömässigt hållbart sätt.

 

Peugeot iOn: 100 procent verklig, 100 procent eldriven

Miljömedvetenheten bland regeringar, lokala beslutsfattare och befolkning gör att elbilen i dag har möjligheter att verkligen få fäste som transportmedel i städer och deras omgivningar.

Peugeot är redan världsledande inom eldrivna bilar tack vare alla de tusentals el-Peugeot 106 som rullar i många länder. Nu blir Peugeot först med en helt ny generation 100-procentigt eldrivna bilar – ett nytt steg när det gäller att minska utsläppen.

 

En ny upplevelse i stadstrafik: Noll utsläpp, tyst, praktisk, kvick…

Peugeot iOn, utvecklad för att vara den idealiska bilen i stadstrafik och förorter, har främst allmännyttiga verksamheter och företag som målgrupper – men också privatpersoner.

Denna smidiga stadsbil förenar effektiv teknisk förpackning med goda utrymmen, utmärkta köregenskaper, hög säkerhet, skön komfort och riklig standardutrustning. Till detta kommer eldriftens inneboende fördelar: iOn är tystare än någon annan bil, lämnar inga CO2-utsläpp och är överlägset lättkörd.

Att köra iOn ger en ny sorts lugn eftersom bilen arbetar tyst, vibrationsfritt och utan att man behöver växla. Eftersom föraren omedelbart kan utnyttja maximalt vridmoment och accelerera både effektivt och linjärt blir körningen så mycket enklare.

 

Räckvidd

Tack vare styrningen av bilens litium/jon-batteri och den optimerade energiåtervinningen vid motorbroms och ”pedalbromsning” är körsträckan 15 mil enligt den standardiserade europeiska körcykeln. I praktiken räcker detta för de allra flesta dagliga turerna, som till 90 procent är kortare än sex mil.

Det tar sex timmar att ladda iOns batterier fullt i ett vanligt eluttag. Snabbladdning med en speciell enhet ger 50 procents laddning på bara en kvart, eller 80 procent på en halvtimme. Eftersom en konventionell bil i stadsmiljö står still 90 procent av tiden blir laddningstiden för iOn inget problem under förutsättning att infrastrukturen för laddstationer finns.

 

Oslagbara driftkostnader

Eftersom de genomsnittliga driftkostnaderna uppskattas till ca 15 kronor per 100 km blir energinotan för iOn oslagbar, oavsett vilken av laddmetoderna som används. Laddning nattetid eller när elnätet är lågt belastat betyder att man ytterligare kan minska kostnaderna och dessutom bidra till att optimera användningen av tillgänglig energi från kraftbolagen.

 

Inga säkerhetskompromisser

iOn har lika hög säkerhetsnivå som en konventionell modern bil. I den omfattande standardutrustningen ingår bland mycket annat sex krockkuddar, antisladdsystem (ESP), elektronisk bromskraftfördelning, nödbromsassistans och inte minst en mycket stabil grundläggande säkerhetsstruktur.

Vid konstruktionen lades stor vikt vid säkerheten och hållbarheten för de komponenter som ingår i eldriften. För att vara maximalt skyddade vid en eventuell sammanstötning har batterikomponenterna placerats i en stabil och hermetiskt tillsluten hållare under

passagerarutrymmet, det område som är mest motståndskraftigt mot deformation. Detta sänker också bilens tyngdpunkt, vilket ytterligare bidrar till dess stabilitet. Batteriladdningen, antingen via speciell snabbladdare eller med standardkontakt och speciell förbindelsesladd, kontrolleras automatiskt och individuellt efter behov för varje battericell.

 

Tjänster som förenklar livet med iOn

Utöver den allra senaste generationens elektronik finns i Peugeot iOn också de senaste teknologierna inom telematik, vilket medför att iOn kan erbjuda en rad tjänster inom ramen för Peugeot Connect.

Alla iOn-versioner har som standard och under obegränsad tid tillgång till tjänster från Peugeot Connect*, inkluderande Peugeot Connect SOS och Peugeot Connect Assistans. Om någon av säkerhetsdetaljerna aktiveras eller om bilens SOS-knapp trycks in sätts de åkande i förbindelse med nödhjälpcentralen. På samma sätt kommer man i kontakt med Peugeots Hjälplinje när knappen med ”Peugeots lejon” trycks in. Eftersom bilens exakta position då bestäms automatiskt kan nödhjälp eller reparationshjälp snabbt komma på plats.

Den första tjänst som kopplas till denna nya teknik är fri tillgång till en applikation via Smartphone eller PC och som exakt visar var det finns laddstationer.

Genom månadsprenumeration finns ytterligare tjänster:

  • Peugeot Connect Fleet*, särskilt användbar för bilflottor. Ger regelbunden information om batteriladdningsstatus, återstående körsträcka, total körsträcka och återstående körsträcka före nästa service.
  • Peugeot Connect Electric*, gör det möjligt att via Smartphone eller PC kolla batteriladdning och sträcka även när batteriet laddas.

*från april 2011i flera europeiska länder

Omfattande standardutrustning för komfort och bekvämlighet

Den rikliga standardutrustningen på alla iOn-modeller omfattar: aluminiumfälgar, servostyrning, dimljus, halvljusautomatik, varselljus, fjärrstyrt centrallås, färddator, luftkonditionering, ljudanläggning med Bluetoothkompatibel MP3 och CD, USB-kontakt, elhissar fram och bak, höjdjustering av förarstolen, fäll- och delbara bakre ryggstöd …

 

Ett utförande, två interiöralternativ – iOn-programmet är enkelt och tydligt

De tre tillgängliga extrautrustningsdetaljerna är:

  • Eluppvärmd förarstol och eluppvärmda ytterspeglar är standard i Sverige.
  • En ombyggnadssats som förvandlar iOn till 2-sitsig lätt transportbil med lastkapacitet på 1,3 m3.
  • En mobil GPS-navigator placerad i instrumentpanelen (kan även användas när man till exempel cyklar eller promenerar). Med navigatorn kan man bland annat ta emot

trafikinformation, uppdatera kartor som har laddstationer utsatta och få information om intressanta plaster på resan.

 

Genom att erbjuda en enda modell och två interiörval är iOn-programmet enkelt och tydligt.

 

Rörlighet ”inklusive allt”

Peugeot iOn marknadsförs genom ett ”inklusive allt”-erbjudande* under fyra år, för knappt 500 euro (ca 4 700 kronor) per månad inklusive moms. Då ingår bilen och batterierna – med 5 års garanti för batterierna och elmotorn – service och underhåll under 4 år/4 000 mil inklusive särskild elbilsassistans via Peugeot Connect-service och tillgång till mobilitetsprogrammet Mu by Peugeot som ger 8 dagars fritt lån av en Peugeot 207 på den franska marknaden.

*gäller i flera europeiska länder

 

Starkt köparintresse

Lokala myndigheter vill med statlig hjälp främja den nya teknologin och med särskilda program bygga ut en infrastruktur för laddstationer. Dessa myndigheter är också potentiella köpare, med egna fordonsflottor och bilpoolprojekt som aviserats för flera storstäder.

Peugeot har redan undertecknat 15 avsiktsförklaringar med transportoperatörer, energiföretag samt leasing- och bilpoolföretag i flera europeiska länder.

Reaktionerna Peugeot fått från privatkunder på den speciella iOn-webbsidan visar också att många är klart intresserade av 100-procentigt eldrivna bilar, speciellt när de kommer från en så etablerad tillverkare som Peugeot.

Inom Mu by Peugeot, det allra första som erbjuds av en etablerad tillverkare, kommer iOn också att kunna korttidshyras. På så sätt kommer enskilda att kunna prova detta nya sätt att ta sig runt i tätort eller välja en nollutsläppsbil för lämpliga resor.

Ämnen

Taggar


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar, scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Med 10 000 återförsäljare och verkstäder i 160 länder får Peugeots spännande mobilitetslösningar spridning över hela världen. Efter 200 års stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. Peugeot fortsätter sin utveckling med lanseringen av RCZ - en skräddarsydd sportcoupé, iOn – en till 100 procent elektrisk bil, 408 i Kina och tre nya modeller i Latinamerika.

Presskontakt

David Lindahl

David Lindahl

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 073 312 56 58
Ola Martinsson

Ola Martinsson

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 076 101 59 64

Relaterat material

Relaterade nyheter