Gå direkt till innehåll
Peugeot 308 SportWagon - Årets Bil som kombi - gör entré hos de svenska återförsäljarna!

Pressmeddelande -

Peugeot 308 SportWagon - Årets Bil som kombi - gör entré hos de svenska återförsäljarna!

Kombiversionen av nya Peugeot 308, som utsetts till Årets Bil 2014, kännetecknas av en ren design, högklassiga köregenskaper och ännu bränsleeffektivare motorer. Lättviktsteknik och en nyutvecklad plattform bidrar till att göra nya 308 SportWagon till marknadens mest bränslesnåla och rymligaste kombi.

Nu lanseras modellen hos Peugeots återförsäljare runt om i Sverige. 308 SportWagon med den nya 1,2 l PureTech bensinmotorn med turbo, Stop&Start och 110 hk kostar från
164 900 kr i ett mycket välutrustat Active-utförande.

Nya Peugeot 308 SportWagon baseras på den nya generationen 308, som nyligen utsågs till Årets Bil 2014 i Europa. Tidigare har bilen gått under namnet SW, men i Sverige får den nya generationen alltså det förtydligande namnet SportWagon. Namnbytet markerar också det stora steg som bilen tagit i utveckling i fråga om design och utrustning, men också sportigare egenskaper med helt nya drivlinor med högre prestanda.

Sportig elegans
Peugeots designavdelning har skapat en elegant och kraftfull kombi, proportionerlig och balanserad. Fronten känns igen från femdörrarsmodellen med den krominfattade grillen och full-LED-strålkastarna, som står för finess och högteknologi. 

En kromlist som omger sidorutorna markerar den flytande profilen. Designen är ren och sober. Resultatet är en exklusiv känsla, som vanligtvis hör hemma i de övre prissegmenten. 

Taklinjens sluttning ger tillsammans med vinkeln på bakstammen dynamik i linjerna. 

Bakljusen flyter runt karossen med en tydlig C-formad signatur och har vardera inte mindre än 48 LED-lampor. Ljusbilden påminner om den i 508 SW och 508 RXH, vilket på så vis tydliggör kopplingen till Peugeots kombimodellprogram.

Välplanerad
Interiören med den nyskapande förarmiljön i Peugeot i-Cockpit ger en ren atmosfär och samlar funktionerna i en 9,7 tum stor pekskärm. Instrumenten är högt placerade med hänsyn till att föraren ska kunna ta del av informationen utan att släppa blicken från vägen. Till sin hjälp har föraren flera aktiva säkerhetssystem, som adaptiv farthållare, kollisionsvarnare och autobroms. Även den passiva säkerheten är hög och i krocktest av Euro NCAP fick Peugeot 308 fem stjärnor av fem möjliga.

Bilen mäter 459 cm på längden, 180 cm på bredden och 147 cm på höjden. Axelavståndet har ökats med 11 centimeter jämfört med femdörrarsmodellen, vilket kommer baksätespassagerarna till godo i form av ett spatiöst benutrymme. 

Baksätet har även flyttats bakåt 29 millimeter och dörrarna har breddats. Det är lätt att kliva in och ut ur bilen. Det bakre överhänget är förlängt med 22 centimeter jämfört med halvkombin.  Paketeringen uppfyller väl förväntningarna på en bil i segmentet där kunderna fäster stor vikt vid de grundläggande egenskaperna hos en kombi: lastvolym, passagerarutrymme, flexibilitet och funktionalitet. Bagageutrymmet är bland de största i klassen, 610 dm3, enligt VDA-normen, vilket motsvarar 660 liter.

Helt platt på nolltid
För att fälla baksätets ryggstöd behöver man bara dra i någon av spakarna placerade på varsin sida av bagageutrymmet. ”Magic Flat”-sätena fälls då automatiskt ner i en helt plan position och skapar ett utrymme på 1 660 dm3, varav 1 606 dm3 ovanför bagagerumsgolvet och 54 dm3 under detsamma. 

Bagageluckans generösa storlek öppnar till ett lättlastat utrymme med plana sidoväggar. Lastbredden respektive lastlängden (till baksätets ryggstöd) mäter 106 respektive 107 centimeter. 

Lasten kan avdelas med flyttbara avdelare och på ena sidan finns en elastisk rem som håller mindre föremål på plats. Som tillval finns aluminiumskenor i lastgolvet med fyra flyttbara metallkrokar att surra fast skrymmande föremål i.

Ny generation prestandamotorer
Nya Peugeot 308 SportWagon lanseras från start med ett brett urval av högeffektiva Euro 6-klassade bensin- och dieselmotorer.  PureTech är beteckningen på en ny motorfamilj bestående av 3-cylindriga överladdade bensinmotorer.

Först ut är 1,2 PureTech med 130 hästkrafter, försedd med den senaste tekniken, högtrycksinsprutning (200 bar) och den nya generationen turboaggregat (turbinhjulet snurrar 240 000 varv/min). Det maximala vridmomentet 230 newtonmeter nås vid 1 750 varv/min samtidigt som 95 procent av vridmomentet finns tillgängligt mellan 1 500 och 3 500 varv/min, vilket innebär hög körbarhet över hela registret. 

Motorn är kompakt och lätt vilket gör att den lättare når optimal arbetstemperatur. Användandet av innovativa material minskar friktionsförlusterna, samtidigt som inga kompromisser gjorts med tillförlitligheten och hållbarheten. 

Bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen har minskat med 21 procent. Nya Peugeot 308 SportWagon 1,2 PureTech 130 släpper endast ut 109 gram koldioxid per kilometer.  Sexväxlad manuell växellåda är standard, men bilen kan också fås med en ny sexväxlad automatlåda. Strax efter lanseringen i sommar kommer även 1,2 PureTech med 110 hästkrafter.

BlueHDi är samlingsnamnet på Peugeots nya Euro 6-dieselmotorer. Genom att kombinera den avancerade NOx katalysatorn SCR (Selective Catalytic Reduction) och partikelfilter med additiv reduceras utsläppen av kväveoxider, NOx, med upp till 90 procent, samtidigt som de luftburna partiklarna reduceras med 99,9 procent.

Nya 1,6 BlueHDi med 120 hästkrafter är ett tekniskt framsteg där prestanda och låg bränsleförbrukning går hand i hand. Med sexväxlad manuell låda släpper bilen endast ut 85 g CO2/km, vilket är lägst i klassen. Det maximala vridmomentet är höga 300 Nm vid 1 750 varv/min. Flexibiliteten och körbarheten i denna motor sätter en ny standard för dieselmotorer i storleksklassen.

Nya 2,0 BlueHDi med 150 hästkrafter har ett maximalt vridmoment på 370 Nm vid 2 000 varv/min, och släpper endast ut 99 g CO2/km. Motorn kan fås med sexväxlad manuell växellåda eller en nyutvecklad sexväxlad automatlåda från AISIN. Lådan använder Quickshift-teknik för snabba och sömlösa växlingar. Utsläppet av koldioxid höjs bara marginellt, 5 gram per kilometer.

Driver Sport Pack 
Att bilar är känslor, hör till Peugeots grundläggande värderingar, och det här tillvalet lär glädja alla som gillar aktiv körning. Genom att trycka in Sport-knappen på mittkonsolen (bredvid den elektriska handbromsen), kommer systemet att vässa bilens köregenskaper och kittla förarens sinnen ytterligare. 

Aktiveringen av Driver Sport Pack innebär att: 

- styrningen blir styvare och får bättre respons 

- gasresponsen blir rappare 

- motorstyrningen ändras (och ev. automatväxellådan, då ingår även rattpaddlar) 

- motorljudet förstärks (via en digital förstärkare) 

- färgen på instrumenten går från vitt till rött 

- en display visar information om effekt, turbotryck, acceleration längsgående
och i sidled

Till Peugeot 308 SportWagon kommer paketet att erbjudas till motorerna 1,2 PureTech 130 och 2,0 BlueHDi med 150 och 180 hk.

Svenskt modellprogram
Nya Peugeot 308 SportWagon erbjuds i tre olika utrustningsnivåer; Access, Active och Allure.

Urval av standardutrustningen i de olika versionerna
Access: Kromad grill, färganpassad kaross,
LED-bakljus, LED-varselljus (DRL), elfönsterhissar fram, elinställbara och eluppvärmda sidobackspeglar, höjdjusterbar förarstol, lastöglor och bagagenät i bagageutrymme, yttertemperaturmätare, färddator, farthållare med fartbegränsare, AC, Stereo med CD/USB/Bluetooth, insynsskydd, däcktryckssensorer mm.

Active utöver Access: Peugeot i-Cockpit, pianolack i centerkonsol, kromade interiördetaljer, justerbar läderklädd sportratt med multifunktionsknappar, växelspaksknopp i aluminium, 9,7 tums digital multifunktionsskärm (pekskärm) med styrning av bilens inställningar och förarhjälpmedel, Bluetooth för telefon- och musikstreaming, radio, USB & AUX ingång, 6 högtalare, elhissar runt om, justerbart mittarmstöd med förvaring, kromad list runt LED-halvljus, färganpassade handtag och backspegelskåpor, dimljus, strålkastarspolning, ljudisolerande vindruta, automatiskt
avbländbar backspegel, regn- och ljussensor, Hill Assist (ej 1,2), kylt handskfack, 16 tums aluminiumfälgar, parkeringsradar bak, tvåzons klimatanläggning (ACC) mm.

Allure utöver Active: Full LED-strålkastare, Keyless – nyckellöst system, parkeringsradar fram och bak, elektrisk parkeringsbroms, förarassistanspaket, kromade lister runt sidofönstren, instegslist i krom, kromade ribbor i grill, dimljus med kurvfunktion, el-infällbara sidospeglar, komfortstolar, 220 voltsuttag i kupé, mörktonade sidorutor och bakruta mm.

Från Sochaux till Sverige
Produktionen av nya 308 och 308 SportWagon sker i fabriken i Sochaux, Peugeots vagga och mest moderniserade tillverkningslina. 

Ämnen

Taggar


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar,scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Verksamma i nästan 160 länder med 10 000 återförsäljare och verkstäder har märket stor spridning över hela världen. Efter drygt 200 år av stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. Det yngsta modellprogrammet någonsin, där bland andra sportiga 208 GTi och crossovern 2008 lanserats med stor framgång, kompletteras nu av helt nya 308, som vunnit priset « Årets Bil 2014 ».Hög kvalitet i såväl produkter som service, förfinad design och omsorg och en unik körupplevelse bidrar till den bilglädje varje Peugeot förmedlar.

Presskontakt

David Lindahl

David Lindahl

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 073 312 56 58
Ola Martinsson

Ola Martinsson

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 076 101 59 64

Relaterat material