Följ K.W. Bruun Autoimport

Peugeot 2008 DKR: Lejonet med glupsk aptit på Dakarrallyts utmaningar

Pressmeddelande   •   Apr 15, 2014 10:01 CEST

Kraftfull, muskulös och djuriskt aggressiv. Med en lika slagkraftig som ändamålsenlig design är Peugeot 2008 DKR redo för världens tuffaste rally.
Bakom ratten i den specialbyggda bilen ska Carlos Sainz och Cyril Despres föra Team Peugeot Total till seger i Dakarrallyt, som körs i januari 2015.


Den extrema tävlingsbilen är frukten av ett samarbete mellan Peugeot, Total och Red Bull med det gemensamma målet att vinna Dakarrallyt.
Designen grundar sig på den mycket populära crossover-modellen 2008, men har fått mer imponerande proportioner, anpassade till tävlingsreglementet som dikteras av rallyts krävande terräng.

De aggressiva formerna med eleganta inslag bryter mot rådande designideal i rallyvärlden. Bilen är ritad av ett litet team på fyra personer bestående av designers från Peugeot respektive Peugeot Sport.
– Det fanns två vägar att gå. Antingen kunde vi ta en befintlig 2008 och transplantera med skräddarsydda delar, eller också utforma en ny bil, inspirerad av grundmodellen. Vi valde det senare, DKR är en omtolkning av 2008, berättar Giovanni Rizzo, exteriör designer. Exempelvis saknar DKR bakdörrar och visar hur en coupéversion av 2008 skulle kunna komma att se ut.

Ett beslut som hade stor inverkan på utseendet var frågan om bilen skulle driva på två eller fyra hjul.
– Vi vägde för och nackdelar och kom fram till att tvåhjulsdrivning passade oss bäst med tanke på terrängegenskaper och framkomlighet på sand, säger Jean-Christophe Pailler, projektledare på Peugeot Sport. Det gör att vi kan använda större hjul och dra nytta av längre fjädringsväg.
Peugeot 2008 DKR är utrustad med Michelin-däck som mäter 94 centimeter i diameter (37 tum)!

Bilens frontparti visade sig bli den största utmaningen för designteamet. Stor frigångsvinkel gör att bilen klarar kuperad mark, men krävde betydligt kortare överhäng jämfört med standardversionen.
– Lyckligtvis lyssnade ingenjörerna på våra argument och gick med på att flytta vissa delar som kunde orsakat problem för oss, säger designchefen Michaël Trouvé. Det gav oss frihet att utforma fronten så lik gatbilen som möjligt.

Utformningen av bilen kan vara avgörande i hur väl den klarar de krävande sydamerikanska sträckorna, menar föraren Carlos Sainz, som kört Dakarrallyt sju gånger med både två- och fyrhjulsdrivna bilar.
– Det här är en bil som för in många nya idéer och där resultatet är olikt alla andra tvåhjulsdrivna bilar. Den är mycket kompakt, vilket är bra. I de två senaste Dakartävlingarna körde jag tvåhjulsdrivna bilar och det är min övertygelse att det är en bra lösning för att vinna rallyt.
– Vad som krävs är en omsorgsfullt konstruerad bil som är körbar i flera olika terrängtyper. Peugeot Sport har det tekniska kunnandet för att bära upp den här fantastiskt stimulerande utmaningen för alla i teamet, säger Carlos Sainz.

Bilens tekniska specifikation kommer att presenteras inom kort. Till dess att bilen ryter ifrån på riktigt, får bilens kraftfulla design tala för sig själv.

Mer innehåll hittar du här https://www.redbullcontentpool.com/content/motorsports/search?s=Peugeot+returns+to+Dakar


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar,scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Verksamma i nästan 160 länder med 10 000 återförsäljare och verkstäder har märket stor spridning över hela världen. Efter drygt 200 år av stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång, och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. Det yngsta modellprogrammet någonsin, där bland andra sportiga 208 GTi och crossovern 2008 lanserats med stor framgång, kompletteras nu av helt nya 308, som vunnit priset « Årets Bil 2014 ».Hög kvalitet i såväl produkter som service, förfinad design och omsorg och en unik körupplevelse bidrar till den bilglädje varje Peugeot förmedlar.