Gå direkt till innehåll
Nya Peugeot RCZ: Kraft möter passion

Pressmeddelande -

Nya Peugeot RCZ: Kraft möter passion

Sportig, elegant och sensuell; den nya designen förmedlar bilens läckra linjespel och kraft, förstärker premiumkänslan samt tydliggör kopplingen till resten av Peugeot-familjens formspråk. Ett flertal nya färger och materialval innebär att RCZ - köparen kan individualisera sin bil mer än någonsin.

Nu är det Sverigepremiär för nya Peugeot RCZ. Med den kraftfulla turbomotorn på 200 hk kostar modellen 299 900 kr.


Det var på Frankfurt Motor Show 2007 som konceptbilen visades. Mottagandet blev minst sagt positivt och ganska omgående togs beslutet att sätta RCZ i produktion. Redan i apr il 2010 blev drömmen verklighet, på bara lite drygt två år lyckades Peugeots målmedvetna expertis slutföra projektet. 


Bilen är en tydlig avsändare för Peugeots signatur MOTION& EMOTION.

Emotionell effekt
RCZ har tack vare sin starka design blivit eftertraktad och sålt i stora volymer. Bara i Sverige har bilen sålts i 385 exemplar! Den har lyckats bra i biltidningars tester och dessutom rönt framgångar inom motorsport. Den har tack vare blandningen av spännande design och god prestanda vunnit ett flertal priser från allmän publik och fackpress i flera länder.

Under 2010 togs en 200 hästkrafter stark version av dieselmotorn HDi FAP fram för tävlingsbruk. Med den drivlinan har RCZ vunnit D1T-klassen (1 700 till 2 000 cm3, diesel) två gånger i det supertuffa 24-timmarsloppet på Nürburgring.

Under 2012 lanserade Peugeot Sport modellen RCZ Racing Cup 1.6 Turbo, en bensindriven tävlingsbil med 250 hästkrafter i sprintrace-utförande och 260 hästkrafter för långlopp.
I Frankrike och Italien körs mästerskap med ett 20-tal bilar på startlinjen. Fler europeiska länder är i uppstartsfasen, som Danmark, Spanien och Tyskland. Och det har även blivit framskjutna positioner i SP2T-klassen (bensinturbo mindre än 1 600 cm3) vid 24-timmarsloppet på Nürburgring.

Ökad emotionell effekt
Ägarna av bilar i coupésegmentet är entusiaster med smak för starkt formspråk, sportiga köregenskaper och sist men inte minst tekniska innovationer. Man letar efter de senaste, mest spännande lösningarna i det radikala coupésegmentet. Därför är det viktigt att hänga med i svängarna och kunna erbjuda de allra senaste trenderna.

Stärkt av den initiala succén tar Peugeot, bara tre år efter introduktionen, nästa steg för RCZ. Genom att låta modellen ta del av märkets senaste distinkta linjer knyter man samman märkesidentiteten ännu tydligare till signaturen MOTION & EMOTION.

En svepande och kraftfull design
Föryngringen av RCZ märks tydligaste i designen. Redan på de första teckningarna ville man medvetet ge bilen en modernare stil, ännu mer exklusiv och unik än den utgående generationens.

Den helt nya fronten, sportig och svepande i linjerna, samspelar perfekt med de kraftfulla bakre hjulhusen och det karaktäristiska ”dubbel-bubbel-taket”. Den nya synergin mellan fram- och bakparti ger en kaross med ett helt nytt uttryck. De nya linjerna på motorhuven ger intrycket av att området blivit mer kompakt. På huven sitter också, precis som på övriga Peugeot-modeller, det nya emblemet med ett lejon vars yta växlar från blank krom till mattborstat.

Det övre luftintaget, nu mer subtilt och elegant, fylls av två mattborstade kromribbor som är formade likt bladen på samurajsvärd. Den nya grillen kompletteras med ett nedre luftintag som flankeras av effektfull signaturbelysning som syns såväl dag som natt. Ljusarrangemangen består av sex stycken LED-lampor formade likt klor. Lamporna sitter bakom rökfärgade linser som elegant smälter in i den blanksvarta omgivningen. Nya RCZ blandar moderna linjer med tekniska linjer, såsom strålkastarnas. De nya lamphusen kommer i två versioner; aluminiumfärgade för halogenstrålkastarna och titanfärgade för versioner med Xenon och kurvljus. De nya linjerna ger samtidigt bilen en ny hållning. RCZ sitter lågt över hjulen, som om den hukar och gör sig redo för att hoppa iväg längs asfalten. 

En exklusiv atmosfär tillägnad föraren
I kupén sätts föraren i en sportigt professionell omgivning. Instrumentpanelens svepande linjer svarar upp mot exteriörens lika karaktäristiska former. Hela panelen har en mjuk och tekniskt spännande yta. Användandet av exklusiva material från premiumsegmentet i kombination med eleganta former ger en trivsam atmosfär. 

Interiören har vidareutvecklats för att öka kvalitetskänslan, in i minsta detalj. Ett par detaljer:

- Växelspaken inramas av en dekorlist i högblankt svart utförande.

- Armstöden på dörrsidorna har fått en läderklädd yta.

- Aluminiumdetaljer markerar övergången mellan instrumentpanel till mittkonsol (på bilar med läderklädsel).

Praktisk till vardags
RCZ har alltid varit praktisk, med för segmentet ovanligt väl tilltagna förvaringsutrymmen. Bagageutrymmet sväljer hela 384 liter, samt ytterligare (30 liter) under lastgolvet. Fälls baksätets ryggstöd maximeras lastvolymen till 760 liter.

Modemedveten exklusivitet
Uppdateringen av RCZ omfattar även ett utökat utbud av tillval för dem som vill skräddarsy sin RCZ genom att göra den mer personlig och unik.

Nya RCZ har många spännande tillval:

- En grill med blanksvarta ribbor i stället för krom ger bilen ett helt annat ansikte.

- Tre olika takbågar: Aluminium (standard), Sable och Matt svartlack.

- Black Pack, ett paket där den svarta grillen och de svarta takbågarna får sällskap av svarta bromsok och svarta backspegelhus. Tillvalen finns även tillgängliga individuellt.

- Tre nya dekaler: en blanksvart dekal som löper längs mitten på hela bilen, grå och röd dekal tvärs över trösklarna med texten RCZ, eller silverfärgad remsa som löper längs hela bilen off-set.

- Takpanelen i kolfiber erbjuds nu som blank eller matt svart.

- 9 aluminiumfälgar, två nya modeller:

- Standardfälgen på 18-tum erbjuds i tre färger: Original (standard), Dark Grey (tvåtonslack) eller Full Pirit Grey (mellangrå).
- 19-tumsfälgen Sortilège erbjuds i två färger:  Midnight Silver (mörkgrå) eller Matt Black Onyx.

- Två nya 19-tumsfälgar: Technical, tvåtonsfärgad fälg i modern skulptural design som erbjuds i de två olika färgerna Grey (mörkgrå) och Hephais (mellangrå).

RCZ erbjuds med åtta olika karossfärger, varav två är nya. Till Vit Opale, Vit Nacré, Svart Pearl Nera, Grå Sidobre, Grå Haria och Blå Tuanake läggs nu Brun Guaranja och Röd Erythree.

Bibehållen dynamik och effektivitet
Med fokus på låg vikt, noga uträknad aerodynamik och modern motorteknik har RCZ etablerat sig som en innovativ syntes mellan prestanda och respekt för miljön.

Moderna och klimatsmarta motorer
Utbudet av effektiva motorer, både vad gäller prestanda och förbrukning, omfattar följande maskiner:

- 2,0 HDi FAP 120 kW (163 hk) Euro 5, 340 Nm, 6-växlad manuell

CO2: 139 g/km och 5,3 l/100 km

- 1,6 Turbo 115 kW (156 hk) Euro 5, 240 Nm, 6-växlad manuell

CO2: 149 g/km och 6,4 l/100 km

-1,6 Turbo 115 kW (156 hk) Euro 5, 240 Nm, 6-växlad automat

CO2: 168 g/km och 7,3 l/100 km

-1,6 Turbo 147 kW (200 hk) Euro 5, 275 Nm, 6-växlad manuell

CO2: 155 g/km och 6,7 l/100 km.  

På den svenska marknaden marknadsförs den sistnämnda versionen med en vridstark turbomotor med 200 hk.

Körglädje och precision
RCZ ger uttryck för all den expertis inom väghållning som ryms inom Peugeot. Bilen tar alla krav på körning med precision och körglädje till den högsta nivån inom Peugeot-familjen. I RCZ förstärks förarens alla sinnen.

RCZ har MacPherson framvagnsupphängning och halvstel axel bak med anpassade inställningar för fjädring/stötdämpning och hjulvinklar. Teknikerna har kunnat ge bilen en låg markfrigång och låg tyngdpunkt. Hjulaxlarna har breddats och fälgarna är stora, 18 eller 19 tum. Den aktiva bakre vingen bidrar också till prestandan. Den justeras automatiskt i två olika vinklar beroende på hastighet – allt för att skapa bästa möjliga aerodynamik och stabilitet.

Dessutom har turbomotorn på 200 hk ett extra tvärgående förstärkningsstag, en krängningshämmare som ger bilen ännu sportigare väghållning och förbättrad stabilitet i kurvor.

Och lite senare … RCZ R
RCZ strävar alltid efter att ligga i framkant gällande exklusivitet och sportighet. Det var därför väldigt naturligt att RCZ R Concept förgyllde Paris Motor Show 2012 och även Stockholm Lifestyle Motor Show i januari 2013.

RCZ R Concept visade smakprov på en förstärkt sportighet, en sportighet som kommer att bli verklighet under 2014. Den framgång och passion som omslutit RCZ Racing Cup var för stark för att inte få en koppling till en bil utanför tävlingsbanorna.

Så nu jobbar Peugeot Sport och PSA Group Development tätt tillsammans för att förflytta teknik från motorsportens värld till gatlegal produktion – och ännu en gång förverkliga en dröm!

Den nya motorn, 1,6 Turbo med 260 hk, kommer att bli den starkaste motorn någonsin i en produktionsbil från Peugeot. Med en specifik effekt på över 160 hk/liter, bland de högsta i världen i en serieproducerad bil, och ett utsläpp på cirka 155 g CO2 per kilometer är motorn verkligen högeffektiv.

Motorn kombineras med speciell fjädring och speciella hjul samt en mekanisk differential av Torsen-typ, något som garanterar en sportig körupplevelse på en väldigt hög nivå.

Modellunika element interiört såväl som exteriört avrundar denna prestandaversion.


Ämnen

Taggar


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar, scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Med 10 000 återförsäljare och verkstäder i 160 länder får Peugeots spännande mobilitetslösningar spridning över hela världen. Efter drygt 200 års stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. Peugeot lanserade 2011 familje- och tjänstebilen Peugeot 508 - en rymlig miljöbil i sedan- och kombiutförande - som blivit en riktig succé i hela Europa och Kina, iOn – en till 100 % elektrisk bil, 408 i Kina och tre nya modeller i Latinamerika. 2012 lanserades banbrytande modeller såsom världens första dieselhybrid 3008 HYbrid4, 508 RXH och nya generationens småbil - Peugeot 208. I år är det dags för läckra 208 GTi och crossovern Peugeot 2008.

Presskontakt

Ola Martinsson

Ola Martinsson

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 076 101 59 64

Relaterat material