Gå direkt till innehåll
Nya Peugeot 308 SportWagon – ren körglädje i rymlig kombi

Pressmeddelande -

Nya Peugeot 308 SportWagon – ren körglädje i rymlig kombi

Nya Peugeot 308 SportWagon premiärvisas på Genèvesalongen i början av mars och utmanar den svenska kombitoppen när den lanseras i augusti.
Raffinerad och elegant design, intuitiv och avskalad förarmiljö med i-Cockpit, körglädje och nya effektiva turbomotorer.
Den modulära EMP2-plattformen bidrar till att nya Peugeot 308 SportWagon är en av de absolut rymligaste, och samtidigt lättaste, bilarna i klassen.
Peugeot 308 SportWagon är ledande när det gäller låg bränsleförbrukning och låga utsläpp.
Med tillvalet Driver Sport Pack vässas bilens köregenskaper ytterligare.

Sportig elegans
Peugeots designavdelning har skapat en elegant och kraftfull kombi, proportionerlig och balanserad. Fronten känns igen från femdörrarsmodellen med den krominfattade grillen och full-LED-strålkastarna, som står för finess och högteknologi.
 En kromlist som omger sidorutorna markerar den flytande profilen. Designen är ren och sober. Resultatet är en exklusiv känsla, som vanligtvis hör hemma i de övre prissegmenten.
Taklinjens sluttning ger tillsammans med vinkeln på bakstammen dynamik i linjerna.
Bakljusen flyter runt karossen med en tydlig C-formad signatur och har vardera inte mindre än 48 LED-lampor. Ljusbilden påminner om den i 508 SW och 508 RXH, vilket på så vis tydliggör kopplingen till Peugeots kombimodellprogram.

Interiören med den nyskapande förarmiljön i Peugeot i-Cockpit ger en ren atmosfär och samlar funktionerna i en 9,7 tum stor pekskärm för ett enkelt handhavande. Instrumenten är högt placerade med hänsyn till att föraren ska kunna ta del av informationen utan att släppa blicken från vägen. Till sin hjälp finns flera aktiva säkerhetssystem, som adaptiv farthållare, kollisionsvarnare och autobroms.
Även den passiva säkerheten är hög och i krocktest av Euro NCAP fick Peugeot 308 fem stjärnor av fem möjliga.

Bilen mäter 459 cm på längden, 180 cm på bredden och 147 cm på höjden . Axelavståndet har ökats med 11 centimeter jämfört med femdörrarsmodellen, vilket kommer baksätespassagerarna till godo i form av ett spatiöst benutrymme.
Baksätet har även flyttats bakåt 29 millimeter och dörrarna har breddats. Det är lätt att kliva in och ut ur bilen. Det bakre överhänget är förlängt med 22 centimeter jämfört med halvkombin.
Paketeringen uppfyller väl förväntningarna på en bil i segmentet där kunderna fäster stor vikt vid de grundläggande egenskaperna hos en kombi: lastvolym, passagerarutrymme, flexibilitet och funktionalitet.
Bagageutrymmet är bland de största i klassen, 610 dm3, enligt VDA-normen, vilket motsvarar 660 liter.

Helt platt på nolltid
För att fälla baksätets ryggstöd behöver man bara dra i någon av spakarna placerade på varsin sida av bagageutrymmet. ”Magic Flat”-sätena fälls då automatiskt ner i en helt plan position och skapar ett utrymme på 1 660 dm3, varav 1 606 dm3 ovanför bagagerumsgolvet och 54 dm3 under detsamma.
Bagageluckans generösa storlek öppnar till ett lättlastat utrymme med plana sidoväggar. Lastbredden respektive lastlängden (till baksätets ryggstöd) mäter 106 respektive 107 centimeter.
Lasten kan avdelas med flyttbara avdelare och på ena sidan finns en elastisk rem som håller mindre föremål på plats. Som tillval finns aluminiumskenor i lastgolvet med fyra flyttbara metallkrokar att surra fast skrymmande föremål i.

Ny generation prestandamotorer klarar strikta utsläppskrav
Nya Peugeot 308 SportWagon lanseras från start med ett brett urval av högeffektiva Euro 6-klassade bensin- och dieselmotorer.
PureTech är beteckningen på en ny motorfamilj bestående av 3-cylindriga överladdade motorer.

Först ut är 1,2 PureTech med 130 hästkrafter, försedd med den senaste tekniken, högtrycksinsprutning (200 bar) och den nya generationen turboaggregat (turbinhjulet snurrar 240 000 varv/min). Det maximala vridmomentet 230 newtonmeter nås vid 1 750 varv/min samtidigt som 95 procent av vridmomentet finns tillgängligt mellan 1 500 och 3 500 varv/min, vilket innebär hög körbarhet över hela registret.
Motorn är kompakt och lätt vilket gör att den lättare når optimal arbetstemperatur. Användandet av innovativa material minskar friktionsförlusterna, samtidigt som inga kompromisser gjorts med tillförlitligheten och hållbarheten.
Bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen har minskat med 21 procent. Nya Peugeot 308 SportWagon 1,2 PureTech 130 släpper endast ut 109 gram koldioxid per kilometer.
Sexväxlad manuell växellåda är standard, men bilen kan också fås med en ny sexväxlad automatlåda. Strax efter lanseringen i augusti kommer även 1,2 PureTech med 110 hästkrafter.

BlueHDi är samlingsnamnet på Peugeots nya Euro 6-motorer. Genom att kombinera SCR (Selective Catalytic Reduction) och partikelfilter med additiv reduceras utsläppen av kväveoxider, NOx, med upp till 90 procent, samtidigt som de luftburna partiklarna reduceras med 99,9 procent.
Nya 1,6 BlueHDi med 120 hästkrafter är ett tekniskt framsteg där prestanda och låg bränsleförbrukning går hand i hand.
Med sexväxlad manuell låda släpper bilen endast ut 85 g CO2/km, vilket är lägst i klassen. . Det maximala vridmomentet är höga 300 Nm vid 1 750 varv/min. Flexibiliteten och körbarheten i denna motor sätter en ny standard för dieselmotorer i storleksklassen.

Nya 2,0 BlueHDi med 150 hästkrafter har ett maximalt vridmoment på 370 Nm vid 2 000 varv/min, och släpper endast ut 99 g CO2/km. Motorn kan fås med sexväxlad manuell växellåda eller en nyutvecklad sexväxlad automatlåda från AISIN. Lådan använder Quickshift-teknik för snabba och sömlösa växlingar. Utsläppet av koldioxid höjs bara marginellt, 5 gram per kilometer.

Driver Sport Pack
Att bilar är känslor, hör till Peugeots grundläggande värderingar, och det här tillvalet lär glädja alla som gillar aktiv körning.
Genom att trycka in Sport-knappen på mittkonsolen (bredvid den elektriska handbromsen), kommer systemet att vässa bilens köregenskaper och kittla förarens sinnen ytterligare.
Aktiveringen av Driver Sport Pack innebär att:
- styrningen blir styvare och får bättre respons
- gasresponsen blir rappare
- motorstyrningen ändras (och växellådans om bilen har automatlåda, då ingår även ratt paddlar)
- motorljudet förstärks (via en digital förstärkare)
- färgen på instrumenten går från vitt till rött
- en display visar information om effekt, turbotryck, acceleration längsgående och i sidled

Driver Sport Pack förstärker och förbättrar intrycket bakom ratten i såväl 308 5d som i 308 SportWagon. Till Peugeot 308 SW kommer paketet att erbjudas till motorerna 1,2 PureTech 130 och 2,0 BlueHDi 150.


Ämnen

Kategorier


Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar,scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Med 10 000 återförsäljare och verkstäder i 160 länder får Peugeotsspännande mobilitetslösningar spridning över hela världen. Efter drygt 200 års stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång och förnyar sin design och sin visuella identitet, utvidgar sitt modellprogram och har stora internationella ambitioner för de kommande åren. 2012 lanserades banbrytande modeller såsom världens första dieselhybrid 3008 HYbrid4, 508 RXH och nya generationens småbil Peugeot 208. Det senaste året har läckra 208 GTi och crossovern Peugeot 2008 lanserats och nya 308 är nyligen introducerad hos de svenska återförsäljarna.

Presskontakt

David Lindahl

David Lindahl

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 073 312 56 58
Ola Martinsson

Ola Martinsson

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 076 101 59 64

Relaterat innehåll