Följ K.W. Bruun Autoimport

Effektiviteten i Peugeots SCR-teknologi bekräftas

Pressmeddelande   •   Jan 20, 2016 07:00 CET

I veckan offentliggjorde det franska Ministeriet för Miljö, Hållbar utveckling och Energi att dieselmotorerna som testats i Peugeot 208 och 508 uppfyller de stränga lagkraven för kväveoxidutsläpp (NOx). Resultaten bekräftar att PSA Peugeot Citroëns patenterade BlueHDi-reningssystem med SCR-teknologi är mycket effektivt och att det sänker kväveoxidutsläppen med upp till 90 procent i dieselmotorerna.

Testerna på Peugeot 208 och 508, utförda av Miljöministeriet, visar att PSA Peugeot Citroëns teknologi BlueHDi reducerar kväveoxidutsläppen mycket effektivt tack vare dess unika konstruktion. Avgasreningen BlueHDi som består av kväveoxidkatalysatorn, Selective Catalytic Reduction (SCR), är placerad före partikelfiltret (FAP) för att ta hand om kväveoxiderna från dieselmotorerna. NOx-bearbetningen aktiveras tidigare efter motorstarten jämfört med andra teknologier, vilket gör att verkningsgraden blir ännu effektivare.

SCR-teknologin i kombination med reduktionsmedlet AdBlue minskar utsläppen av kväveoxider (NOx) med upp till 90 procent, vilket gör att dieselmotorns NOx-utsläpp hamnar på samma nivå som motsvarande bensinmotor. Samtidigt behåller dieselmotorn sina fördelar med 15 procent lägre koldioxidutsläpp (CO2) och 20 procent högre bränsleeffektivitet. BlueHDi är känt inom bilindustrin och bland andra intressenter som det mest effektiva systemet för att reducera kväveoxidutsläppen.

Redan 2013 – två år innan utsläppsstandarden Euro 6 blev ett lagkrav – kunde PSA Peugeot Citroën lansera de första dieselmodellerna med BlueHDi och SCR-teknologi. Koncernen blev övertygad om SCR-teknologins potential i ett tidigt skede och investerade flera hundra miljoner euro och utvecklade den för samtliga dieselmotorer. Idag har PSA Peugeot Citroën över 100 patent på BlueHDi-teknologin och reningssystemet utvecklas ständigt för att optimera både prestation och omkostnader inför den nya utsläppsnormen Euro 6.2, som träder i kraft i september 2017.

Peugeot är det enda bilmärket som erbjuder en samlad mobilitetslösning med person- och transportbilar, scooters, cyklar och en lång rad tjänster. Verksamma i nästan 160 länder med 10 000 återförsäljare och verkstäder har märket stor spridning över hela världen. Efter drygt 200 år av stark närvaro på marknaden är Peugeot genomsyrat av inspiration och framgång. Försäljningen ökar stadigt i hela världen, modellprogrammet är det yngsta någonsin (2,6 år i snitt) och Peugeot leder hållbarhetsutvecklingen med ett genomsnittligt koldioxidutsläpp på 106,9 g/km. Hög kvalitet i såväl produkter som service, förfinad design och omsorg och en unik körupplevelse bidrar till den bilglädje varje Peugeot förmedlar. Nya 308 fick den prestigefulla utmärkelsen« Årets Bil 2014 ».